• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus bezoekt Armeense Patriarch

Vooraleer Turkije te verlaten, maakte Paus Franciscus op weg naar de vlieghaven van Istanboel, een halte om Mesrob II, de Armeense apostolische patriarch, te bezoeken in de kliniek waar hij sinds 2008 verzorgd wordt.

Het is de Paus zelf die over dit onvoorziene bezoek sprak, op de persconferentie tijdens de vlucht van Istanboel naar Rome op 30 november 2014. Hij moedigde aan tot “een weg van kleine gebaren, kleine stappen van toenadering” tussen Armenië en Turkije.
In antwoord op vragen van journalisten, bracht de Paus de honderdste verjaardag van de genocide in Armenië (1915-2015) ter sprake, tijdens dewelke miljoenen Armeniërs door Ottomaanse Turken gedood werden. “Ik had tijdens deze reis contact met Armeniërs”, benadrukte hij. De tweede dag van zijn reis ging de Paus namelijk voor in een Mis te Istanboel, in aanwezigheid van katholieken van verschillende ritussen, onder wie Armeniërs en de Armeense apostolische patriarchale vicaris van Istanboel, Mgr. Aram Ateshian.

“Ik ben vandaag naar de Armeense kliniek gegaan om de Armeense aartsbisschop daar te bezoeken, die reeds lang ziek is”, zei de Paus nog.
Hij drukte de wens uit “dat de Turks-Armeense grens zou opengaan … Ik weet dat er geopolitieke problemen in dat gebied zijn, die zo een opening niet vergemakkelijken. Maar er moet gebeden worden voor de verzoening van de volken”.
“Er is goede wil van de twee kanten”: dat is de overtuiging van de Paus die ervoor pleit “dat men een weg gaat van kleine gebaren, kleine stappen van toenadering” ter gelegenheid van de honderdste verjaardag.
Hij herinnerde aan het “positieve” gebaar van de Turkse regering verleden jaar: “eerste minister Erdogan – momenteel president – had een brief geschreven; sommigen bevonden hem te zwak, maar volgens mij is hij een uitgestoken had, of hij nu groot of klein is. En dat is positief”.

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

 

Publicatiedatum: 3 december 2014
Laatst bewerkt: 8 december 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam