• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus roept moslimleiders op: spreek je uit tegen terreur

Moslimleiders wereldwijd zouden zich uit moeten spreken tegen geweld en terrorisme die in naam van de islam gepleegd worden. Deze oproep deed Paus Franciscus gisteren tijdens de persconferentie in het vliegtuig dat hem na zijn driedaagse Turkijebezoek terugbracht naar Rome.

'Niet zeggen'
"Ik geloof oprecht dat niet gezegd kan worden dat alle moslims terroristen zijn. Je kunt dat niet zeggen. Zoals je ook niet kunt zeggen dat alle christenen fundamentalisten zijn omdat wij hen ook hebben, eh. In alle religies zijn er deze kleine groepen", aldus Franciscus. De Paus zei tegen de Turkse president Erdogan gezegd te hebben "dat het aardig zou zijn als alle moslimleiders, hetzij politieke leiders of religieuze leiders of academische leiders dat duidelijk zeggen en het veroordelen, niet?"

'Veroordeling nodig'
Volgens Franciscus "heeft ieder van ons een wereldwijde veroordeling nodig, ook van moslims die de identiteit hebben, die zeggen 'Wij zijn dat niet', 'De Koran is dat niet'".

'Christenen worden weggejaagd'
Over de situatie van de christenen in het Midden-Oosten zei de Paus: "Waarlijk, ik wil geen gezoete woorden gebruiken. Christenen worden weggejaagd uit het Midden-Oosten. Soms, zoals we hebben gezien in Irak, het gebied van Mosoel, moeten zij weggaan en alles achterlaten, of de belasting betalen die niets goeds brengt."

'Een Derde Wereldoorlog'
Sprekende over het bredere geweld in de wereld zei Paus Franciscus dat hij gelooft "dat wij door een Derde Wereldoorlog" gaan, "een oorlog in stukken, in hoofdstukken, overal".
"Hierachter zitten rivaliteiten, politieke problemen en economische problemen, om dit systeem te redden waarin de god van het geld en niet de menselijke persoon centraal staat. En hierachter staan ook commerciële belangen: wapenhandel is verschrikkelijk, het is een van de sterkste zaken van deze tijd.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Publicatiedatum: 1 december 2014
Laatst bewerkt: 4 december 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam