• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus spreekt Europees Parlement en Raad van Europa toe

Paus Franciscus begeeft zich op 25 november naar Straatsburg voor twee toespraken: één voor het Europees Parlement en één voor de Raad van Europa.

P. Lombardi, perschef van de Heilige Stoel, brengt in herinnering dat de reis naar Straatsburg tot doel heeft “deel te nemen aan een bijeenkomst van het Europees Parlement”. Het is meteen de kortste reis die een Paus ooit maakte (duurtijd van 3u50).

Wat niet belet dat deze gebeurtenis “van grote betekenis” is: al is de Paus “geen politiek staatshoofd met militaire macht”, toch is zijn aanwezigheid op een internationale organisatie die van “een erkende en grote autoriteit”. Hij zal dus” in dialoog” gaan met de Europese instellingen, en dit “voor het welzijn van de volken”.

Er zal geen “religieus gebaar”, geen “liturgische viering” plaatshebben omdat het korte verblijf op de twee Europese instellingen gericht is: “de Paus komt voor Europa en niet voor Frankrijk”. Daarom wordt de Paus onthaald door dhr. Harlem Désir, staatssecretaris voor Europese Zaken van het ministerie voor Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling. Er is geen ontmoeting met de bevolking voorzien.

De Paus zal met zijn delegatie in het Parlement ontvangen worden na aankomst om 10u15. Hij zal de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, gedurende een kwartier privaat ontmoeten, vooraleer deel te nemen aan de voltallige zitting die loopt van 24 tot 27 november. Hij zal een toespraak houden voor de 751 afgevaardigden.

Vervolgens zal de Paus de huidige voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, kort ontmoeten evenals de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker evenals de hoge verantwoordelijken van de verschillende instellingen.

Hij zal zich dan naar de Raad van Europa verplaatsen waar hij ontvangen wordt door de voorzitster van de parlementaire vergadering, Anne Brasseur en verschillende autoriteiten van de Raad. De zitting is voorzitter voor 12u05 ongeveer met de tweede toespraak van de Paus voor de vertegenwoordigers van de 47 Europese lidstaten, die de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens alle ondertekend hebben.

Vert.: Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

 

Publicatiedatum: 17 november 2014
Laatst bewerkt: 18 november 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam