• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus veroordeelt hoogmoed van de moderne mens

ROME (KerkNet) – Paus Franciscus heeft op Allerheiligen tijdens een Eucharistie op het kerkhof van Verano felle kritiek geleverd op de 'cultuur van vernietiging' van de moderne mens, die leidt tot de verwoesting van het leven, de cultuur, de waarden en de hoop. "De mens waant zichzelf God en vernietigt de wereld, die vandaag gebukt gaat onder een industrie van vernietiging en aanhoudend conflict." Franciscus verwees daarbij op het grootste kerkhof van Rome ook naar het bombardement van deze stad in 1943.

"De mens speelt heerser van de wereld. Maar wie moet het gelach betalen", vroeg de Paus zich luidop af. "Dat zijn de armen en de kleinen, die niet enkel veraf zijn." Franciscus verwees naar de vluchtelingen en mensen die honger leiden en die al te vaak met onverschilligheid worden behandeld.

"Vaak wordt de indruk gewekt dat de kinderen die honger hebben en die ziek zijn er niet toe doen, alsof zijn tot een andere soort behoren. Wij leven in een wegwerpcultuur waarin kinderen, ouderen en jonge werklozen aan de kant worden geschoven, omdat zij geen winst opleveren. In grote delen van de wereld heerst de ellende. Toch schenkt de goddelijke barmhartigheid de mens de kracht om zich van de vernietiging van de wereld te bevrijden."

Publicatiedatum: 1 november 2014
Laatst bewerkt: 1 november 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam