• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Lof van Paus Franciscus voor emeritus-Paus Benedictus XVI

ROME (KerkNet) – Paus Franciscus heeft tijdens de onthulling van een borstbeeld van zijn voorganger Benedictus XVI in de Pauselijke Academie van Wetenschappen, hulde gebracht aan de Duitse emeritus Paus, die destijds door Paus Joannes Paulus II tot lid werd benoemd van de academie.

Paus Franciscus zei: "Benedictus XVI was een grote Paus. Hij is groot door de kracht en draagkracht van zijn ideeën, door zijn belangrijke bijdrage tot de theologie, door zijn grote liefde voor de kerk en de mensen en door zijn deugdzaamheid en vroomheid." Hij loofde de intelligentie, de deugdzaamheid en de menselijkheid van zijn voorganger, evenals zijn liefde voor de filosofie, de theologie en de wetenschap in het algemeen. Volgens Paus Franciscus maakte de Duitse Paus duidelijk dat wetenschap, wijsheid en gebed elkaar niet uitsluiten. "Laten wij God danken voor het geschenk dat hij met het bestaan en het pontificaat van Benedictus XVI aan de Kerk en de wereld heeft geschonken."

De inhuldiging van het borstbeeld vond plaats in de marge van het overleg van de Pauselijke academie, van 24 tot 28 oktober. De Paus maande de leden van de academie aan om de levensomstandigheden van mensen te verbeteren, in het bijzonder van de armen. "Beschouw God als een Schepper die in staat is om aan levende wezens autonomie te geven opdat zij hun voltooiing zouden kunnen bereiken. God schonk de mens de vrijheid om verantwoordelijk met de schepping om te gaan. Maar als die vrijheid autonomie wordt, dan dreigt zij de schepping te vernietigen en dat is een zonde tegen God."

De Paus zei nog dat de 'big bang'-theorie niet strijdig is met de opvatting dat de wereld is geschapen. "De mens wordt uitgedaagd om zich vragen te stellen over de toekomst van de mensheid en van de aarde. Paus Franciscus, Toespraak, Tot de algemene vergadering van de Pauselijke Academie van Wetenschappen - Casina Pio IV, Evolutie van het concept van de natuur (27 okt 2014), 3-4

Publicatiedatum: 27 oktober 2014
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam