• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vierde buitenlandse Pausreis ook politiek geladen

BRUSSEL (KerkNet) – De reis van Paus Franciscus naar Albanië is niet alleen een pastorale reis, het is ook een uitgesproken 'politiek' bezoek. Zo knoopt de Argentijnse Paus opnieuw aan bij de traditie van Paus Joannes Paulus II, die volgens velen een belangrijke bijdrage leverde tot de val van het communisme en de omwentelingen in Oost-Europa. De voorganger van Franciscus, Paus Benedictus XVI, benadrukte vooral het pastorale karakter van zijn buitenlandse reizen.

Het is intussen duidelijk dat de eerste Latijns-Amerikaanse Paus de politiek niet schuwt. Dat was ook tijdens zijn recente bezoek aan Zuid-Korea duidelijk, al werd een eucharistieviering vlakbij de Noord-Koreaanse grens pas in laatste instantie van het programma geschrapt. Vorig jaar was er zijn opmerkelijke uitnodiging voor de Israëlische en Palestijnse president voor een vredesgebed in de tuinen van het Vaticaan. Dat toont nogmaals zijn ambitie om bij te dragen tot de wereldvrede. Tijdens de terugvlucht uit Zuid-Korea verbaasde hij de meegereisde journalisten met zijn aankondiging dat hij desnoods naar Irak wil reizen. Tijdens zijn bezoek aan het militaire kerkhof in het Noord-Italiaanse Fogliano Redipuglia, veroordeelde Franciscus met klem de wapenhandel en massaslachtingen, zoals die van vandaag in Syrië en Irak. Hij schreef ook een opmerkelijke brief aan VN-secretaris Ban Ki Moon, waarin hij de ondraaglijke levensomstandigheden van de christenen en andere religieuze minderheden in Irak heeft aangeklaagd.

De Italiaanse Vaticanwatcher Sandro Magister vertelde deze week aan de Duitse krant 'Die Welt' dat de buitenlandse reizen van deze Paus niet zozeer religieuze, maar politieke mijlpalen zijn. De uitnodiging voor het vredesinitiatief voor het Midden-Oosten met de Israëlische en Palestijnse president was ongezien. "Beelden van de Paus die halt hield bij de muur in Bethlehem gingen de hele wereld rond en maakten diepe indruk. Ook in Zuid-Korea maande hij aan de bestaande muren af te breken." Ook het bezoek van november aan het Europese Parlement in Straatsburg en volgend jaar aan de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York moet in die context worden gezien.

Publicatiedatum: 20 september 2014
Laatst bewerkt: 20 september 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam