• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus naar het hart van de Camorra

(KerkNet/Vatican Insider) – Paus Franciscus reist in maart volgend jaar naar Napels, het hart van de Camorra (de Napolitaanse maffia). Dat heeft kardinaal Sepe, de aartsbisschop van Napels, op het patroonsfeest van de Heilige Januarius, de patroonheilige van de stad, bekendgemaakt. De kardinaal zei tijdens een druk bijgewoonde Eucharistie dat de Paus op 21 maart naar Napels komt. "Hij bezoekt een armenwijk en ontmoet vertegenwoordigers van de arbeiderswereld, de cultuur en verschillende maatschappelijke groepen. Hij komt ook naar de kathedraal van Napels om hulde te brengen aan de Heilige Januarius en de relikwie. Tijdens het middagmaal ontmoet hij jongeren en leken."

Oproep tot bekering en excommunicatie

Paus Franciscus deed in maart een oproep tot leden van de maffia om te stoppen met het plegen van misdaden en zich te bekeren, tijdens een gebedswake in een kerk in Rome ter nagedachtenis van 900 slachtoffers van de Italiaanse maffia. In juni bezocht hij Calabrië, waar hij zich opnieuw openlijk uitsprak tegen de ‘ndrangheta, de beruchte plaatselijke tak van de maffia. Tijdens een Eucharistie met 200.000 gelovigen zei hij toen dat de maffialeden geëxcommuniceerd zijn en niet langer welkom zijn in de katholieke Kerk. Italiaanse kranten hebben eerder dit jaar gemeld dat de maffia wegens de antimaffiakritiek van Franciscus een aanslag zou beramen tegen de Paus, maar dat onheilsbericht wordt in het Vaticaan met klem ontkend.

Bij Januarius….

De feestdag van de heilige uit de eerste eeuwen van het Christendom is een van de hoogtepunten van het jaar voor de regio van Napels, vooral ook omdat omstreeks die periode het bloed van de heilige vloeibaar wordt. Jaarlijks stromen duizenden gelovigen toe in de kathedraal van Napels om te zien of de merkwaardige gebeurtenis zich ook dit keer voordoet. Dat gebeurde dit jaar op zijn feestdag op 19 september. Het uitblijven van het wonder wordt beschouwd als aankondiging van naderend onheil. Dat was onder meer het geval in 1939, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Publicatiedatum: 19 september 2014
Laatst bewerkt: 19 september 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam