• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Nieuwe Apostolische Constitutie in een gevorderd stadium

Rome (RKK) 18 september 2014 – Gisteren werd in Vaticaanstad een driedaagse vergadering van de Raad van Kardinalen (C9) met paus Franciscus afgesloten. Tijdens de beraadslagingen is gewerkt aan een concepttekst voor een nieuwe apostolische constitutie waarmee het centrale bestuur van de Katholieke Kerk wordt hervormd.

Een apostolische constitutie is een wetgevend document, uitgevaardigd door de paus, waarin zwaarwegende doctrinaire of disciplinaire zaken binnen de Katholieke Kerk worden geregeld. De constitutie waarop de huidige status van de Romeinse Curie is gebaseerd, dateert van 1988: H. Paus Johannes Paulus II - Apostolische Constitutie
Pastor Bonus
Over de hervorming van de Romeinse Curie
(28 juni 1988)
van Johannes Paulus II.

“Het mag worden aangenomen dat de concepttekst van de constitutie bij de volgende twee vergaderingen van de Raad (9-11 december 2014 en 9-11 februari 2015) in een vergevorderd stadium van voorbereiding zal hebben bereikt”, aldus de Vaticaanse woordvoerder, pater Federico Lombardi.

Het was de zesde keer dat de Raad van Kardinalen bijeen was gekomen. Aanvankelijk bestond de Raad uit acht kardinalen (C8). Begin juli werd staatssecretaris Pietro Parolin erbij gevoegd (C9).

Tijdens de afgelopen beraadslagingen hebben de paus en de negen raadskardinalen gekeken naar de hervorming van de Romeinse Curie, in het bijzonder het functioneren van de Pauselijke Raden. De C9 concentreerde zich daarbij op twee kwesties, aldus Lombardi.

De eerste kwestie betrof de “de rol van vrouwen in de samenleving en in de kerk; de jongeren; jeugd; en zaken als lekengemeenschappen en bewegingen”. De tweede kwestie was een combinatie van verschillende onderwerpen: “gerechtigheid en vrede, caritas, migranten en vluchtelingen, gezondheid, de bescherming van het leven en ecologie”.

Binnenkort vergaderen twee andere belangrijke hervormingsorganen in Vaticaanstad: de Commissie voor Vaticaanse Media onder leiding van Lord Patten (22-24 september) en de Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen onder leiding van C9-kardinaal Sean O’Malley (4-5 oktober).
 

Publicatiedatum: 18 september 2014
Laatst bewerkt: 18 september 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam