• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan vestigt aandacht op situatie Christenen in het Midden-Oosten

ROME (KerkNet/RadVat) – Het Vaticaan heeft begin deze week via de ambassades bij de Heilige Stoel een oproep verspreid voor de Christenen in het Midden-Oosten. De boodschap is vergezeld van de meest recente aanmaning van de Paus over de Christenen in het Midden-Oosten.  (O.a. op Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Het geduld van God - Christenmoord en -deportatie in Mosul
16e Zondag door het Jaar (Jaar A) - Sint Pietersplein
(20 juli 2014)
en Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Het Evangelie lezen is Jezus vinden - Houd op met oorlog voeren
17e Zondag door het Jaar (Jaar A) - Sint Pietersplein
(27 juli 2014)
) Dat heeft Dominique Mamberti, de secretaris voor de relaties met de andere Staten van de Heilige Stoel, bekendgemaakt. De boodschap is aan alle ambassades bezorgd.

Dominique Mamberti: "Het Staatssecretariaat volgt de gebeurtenissen van deze christelijke gemeenschappen uiteraard met grote bezorgdheid. Zij gaan onder onrechtvaardig lijden gebukt en hebben angst. Ontelbare Christenen overwegen emigratie. In Mosul alleen al zijn een dertigtal kerken en kloosters bezet en geplunderd door extremisten. Voor het eerst vond geen zondagsmis plaats. Ik wil eraan herinneren dat de Christenen in Irak zoals in zoveel andere landen van het Midden-Oosten, sinds het begin van de vroege Kerk aanwezig zijn en er een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de samenleving. De Christenen willen er aanwezig blijven en blijven bijdragen tot de vrede en de verzoening."

Volgens de secretaris voor de relaties met de andere Staten probeert het Vaticaan enerzijds solidair te zijn met de plaatselijke gemeenschappen en probeert het anderzijds via diplomatieke weg bij de internationale gemeenschap en de nationale regeringen aandacht te vragen voor hun lot. "Wij willen dat de internationale gemeenschap deze kwestie ter harte neemt, omdat de fundamentele principes van de menselijke waardigheid, het respect voor de rechten van elke persoon en het vreedzame en harmonieuze samenleven van personen en volkeren in geding zijn. Irak en het Midden-Oosten zijn geroepen om model te staan voor het vreedzame samenleven van verschillende gemeenschappen. Het falen daarvan zou een groot verlies zijn voor de hele wereld."

Publicatiedatum: 30 juli 2014
Laatst bewerkt: 30 juli 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam