• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Schülerkreis komt nog één keer bijeen

Van 21 tot en met 24 augustus 2014 komen de leerlingen van Joseph Ratzinger, de zgn. Schülerkreis Joseph Ratzinger - Paus Benedictus XVI, nog een keer bij elkaar in het Mariapoli, een centrum in Castel Gandolfo, zoals zij al bijeen komen sinds 1977. Het thema van dit jaar is "de theologie van het kruis". Een thema dat vorig jaar al in de notendop zat, toen voor het eerst de alumni van professor Ratzinger zonder hemzelf bijeen waren, toen Remi Brague het thema "De vraag naar God tegen de achtergrond van secularisatie" besprak.

Zelfs als Paus heeft Benedictus XVI alle bijeenkomsten meegemaakt. De ruim vijftig alumni bespraken in de afgelopen jaren o.a. de evolutie, de islam en de oecumene. Ook werd de kring vergroot door de leerlingen van de leerlingen en zij, die het gedachtegoed van Joseph Ratzinger bestuderen, te betrekken bij de vergaderingen in Castel Gandolfo.

Na het terugtreden als Paus heeft Benedictus XVI er ook van afgezien om nog deel te nemen aan de "Schülerkreis"-ontmoetingen. Hij heeft hen vorig jaar nog wel ontvangen in de kapel van het Vaticaanse Gouvernement om met hen de H. Mis te vieren.

Tijdens de Paus Benedictus XVI - Emeritaat
Homilie: Over deemoed en bescheidenheid
H. Mis met leden van de Ratzinger Schülerkreis - (1 september 2013)
heeft Benedictus XVI al de ontwikkeling aangegeven van reflecties op de theologie van het kruis. Benedictus XVI benadrukte dat we op de Weg van Christus zijn, we ook gelijk aan Hem moeten worden. De ware grootheid is de liefde, de liefde tot aan het kruis. Het dichtbij zijn bij Christus is het grootste wat Hij gedaan heeft de volledige overgave aan God en de toewijding aan anderen.

Over de theologie van het kruis heeft Paus Benedictus XVI in Paus Benedictus XVI - Audiëntie
Het belang van de christologie: - De theologie van het Kruis
10e catechese in de reeks over de H. Apostel Paulus
(29 oktober 2008)
in het kader van zijn spreken over St. Paulus. Hij zei toen dat het kruis het brandpunt van de theologie van Paulus is, omdat het kruis de verlossing betekent, als genade aan alle schepselen.

Jürgen Moltmann wellicht relator

Het is nog niet bekend wie de speciale gast zal zijn die het thema voor de Schülerkreis zal inleiden. Hoewel er nog geen officiële bevestiging daarover is zou het de protestantse theoloog Jürgen Moltmann kunnen zijn. Hij werd in een Britse gevangenenkamp geboren in 1926, ontwikkelde tijdens de Tweede Wereldoorlog, met het lezen van de Psalmen, vooral Psalm 39, zijn theologie. Met Paus Benedictus XVI heeft hij gemeenschappelijke referenties, zoals het contact met de theoloog Karl Barth. Zijn 'theologie van het kruis' is een theologie van beweging, dialoog en conflict, dat echter leidt tot een theologie van hoop.

Als Jürgen Moltmann inderdaad de relator zal zijn, vrijwel altijd op voordracht van de Paus-Emeritus gekozen, zou het tevens de moderniteit van de theologische reflecties van Benedictus XVI aantonen. Altijd open voor nieuwe ideeën, intellectueel en oecumenisch. Ook maakt hij geen onderscheid tussen katholieke en protestantse theologen, maar zoekt het verrijken door diverse bijdragen, immers altijd op zoek naar de waarheid, de uiteindelijke leidraad van de hele theologie van Joseph Ratzinger.

Bron: korazym.org

Publicatiedatum: 28 juli 2014
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam