• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus haalt opnieuw uit naar de maffia

Paus Franciscus heeft tijdens zijn bezoek aan Caserta alle vormen van corruptie en illegaliteit veroordeeld.

Men moet God eer geven en nee zeggen tegen al het kwaad, al het geweld en alle onderdrukking, zei hij vandaag tijdens zijn preek in een Mis voor ongeveer tweehonderdduizend mensen in de Zuid-Italiaanse stad, die geldt als een maffiabolwerk. "Wij allen kennen de naam van deze illegaliteit!", riep Franciscus onder applaus van de mensen.

Giftig afval
Vooral moet het erom gaan, het leven en de gezondheid van de medemens te beschermen en het milieu en de natuur te bewaren, zei de Paus met het oog op de Camorra, de maffia die in het gebied tussen Napels en Caserta op grote schaal illegaal giftig afval verbrand.

'Land van vuur'
De illegale verbrandingen hebben ernstige gevolgen voor de gezondheid van de bewoners. De regio haalde ook internationaal de media als Terra dei fuochi, 'Land van vuur'.

God voorrang geven
Primair doel van de christenen moet zijn, God voorrang te geven, benadrukte de Paus. Dat vraagt om een leven in dienst van de medemensen, legaliteit en het algemeen welzijn.

Richtlijnen van het Evangelie
Het betekent ook afstand nemen van een egoïsme en vereist een levensstijl die in iedere situatie de richtlijnen van het Evangelie volgt. Want, zei Franciscus, "wie een vriend van God wordt, houdt van de medemensen".

Zesde reis
Het bezoek aan Caserta was de zesde reis die de Paus binnen Italië maakte, en de tweede binnen iets meer dan een maand waarin hij een regio bezocht waarin de maffia sterk vertegenwoordigd is.

'Geëxcommuniceerd'
Tijdens een bezoek aan het in Calabrië gelegen Cassano all'Jonio veroordeelde Franciscus op 21 juni de maffia in sterke bewoordingen: "Diegenen die deze weg van het kwaad volgen, zoals de maffiosi, zijn niet in gemeenschap met God, ze zijn geëxcommuniceerd."

Aanvankelijk informeel
Aanvankelijk zou de Paus alleen naar Caserta voor een informeel bezoek aan een bevriende voorganger van een pinkstergemeente. Dat groeide uit tot een tweedaags bezoek: na het officiële deel vandaag, bezoekt hij maandag de voorganger. Morgen is de Paus in Rome voor het Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
Het Evangelie lezen is Jezus vinden - Houd op met oorlog voeren
17e Zondag door het Jaar (Jaar A) - Sint Pietersplein
(27 juli 2014)
op het Sint-Pietersplein.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Publicatiedatum: 26 juli 2014
Laatst bewerkt: 28 juli 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam