• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Raad van Kardinalen ronden besprekingen af

 BRUSSEL (KerkNet/VIS) – Pater Federico Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vaticaan bevestigde vanmiddag dat de ‘K9’ zijn vierdaagse overleg vanavond beëindigt. De ‘K9’ is de onlangs met het permanente lidmaatschap van staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin tot negen kardinalen uitgebreide adviesraad, die Paus Franciscus moet bijstaan in zijn hervorming van het centrale kerkbestuur. De raad vergadert opnieuw in september (van 15 tot 17), december (9 tot 11) en februari 2015 (van 9 tot 11). 

De voorbije dagen hebben de kardinalen het Paus onder meer gehad over het functioneren van het Gouvernement van Vaticaanstad, het Staatssecretariaat en het Instituut voor Religieuze Werken (IOR of de ‘Vaticaanse bank’). Een ander belangrijk discussiepunt is een mogelijke herschikking van de Romeinse Congregaties en Pauselijke Raden. Pater Lombardi bevestigde dat er gesproken is over de rol van de leken en het gezin, meer bepaald van getrouwde koppels. Er is nog geen enkele beslissing genomen en de gedane voorstellen zullen worden geïntegreerd in het algemene kader van de nieuwe curie.

Over de agenda van deze namiddag wilde pater Lombardi niet veel meer kwijt dan dat er enkele dicasteries worden besproken, die tot nu toe nog maar weinig aan bod zijn gekomen. Hij voegde eraan toe dat er de afgelopen dagen ook is gesproken over het functioneren van de nuntiaturen en over de procedures in verband met de keuze van bisschoppen. Behalve de Commissie van Kardinalen van het IOR, die dinsdag en woensdag werd gehoord, heeft de K9 geen enkele andere externe instantie beluisterd. De gesprekken verliepen in een ontspannen, vriendschappelijke en vrijmoedige sfeer, aldus nog Lombardi. En er is voorlopig nog geen enkele tekst beschikbaar die kan worden beschouwd als een soort ontwerpvoorstel van een constitutie. 

Publicatiedatum: 4 juli 2014
Laatst bewerkt: 4 juli 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam