• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Bartholomaios prijst ‘theoloog-Paus’ Benedictus XVI

“Paus Benedictus XVI heeft de ontwikkeling en het aanzien van het hedendaags katholicisme diepgaand gevormd”.

Hij is “trouw gebleven aan de Traditie van de Kerk en aan het theologisch getuigenis tegenover de existentiële uitdagingen van onze tijd.” Dat heeft het erehoofd van de Orthodoxe Kerken, patriarch Bartholomaios I van Constantinopel, deze week gezegd. Hij deed dat in een toespraak tot de studiekring van oud-studenten van de vorige Paus. Die waren deze week te gast aan de Phanar, het oecumenisch patriarchaat in Istanbul.
De “diepgaande en vruchtbare theologische wetenschap van Paus Benedictus XVI bewijst dat kerkelijk dienstwerk, zelfs in de hoogste ambten, samen kan gaan met een creatieve toewijding aan de theologische studie”, aldus de oecumenisch patriarch.

'Theologie uitgangspunt'
“Theologie is altijd het uitgangspunt geweest van handelen en denken van Paus Benedictus; daarom zijn al zijn keuzes en beslissingen gebaseerd op theologische criteria en daarom heeft hij altijd stelling genomen tegen theologisch minimalisme. Naar zijn mening kan zich in de kerk niets constructiefs ontwikkelen zonder de juiste theologische fundering.”
Bartholomaios prijst de Duitse Paus als “bewonderaar en leerling” van de kerkvaders. “Hij beschouwt hen niet als monumenten van het verleden, maar als een essentiële dimensie van het leven en de identiteit van de Kerk.”

Eensgezindheid
Het is opmerkelijk dat het erehoofd van de Orthodoxie de vorige Paus zo omstandig heeft geprezen. De patriarch wees op hun eensgezindheid waar het gaat om hedendaagse problemen als de identiteit van Europa en de secularisatie.

'Religieus fundamentalisme'
In zijn toespraak hekelde hij de “voortgaande explosie van religieus fundamentalisme” dat koren op de molen vormt voor degenen die “religie in twijfel trekken of ontkennen” en deze “negatieve uitingen van religie blijven identificeren met haar essentie”.
Bartholomaios prees Benedictus om diens theologische dialoog met de orthodoxie. Hij herinnerde aan diens bezoek in 2006 aan de Phanar “dat wij nooit zullen vergeten” en dat een “beslissende bijdrage vormde aan de vooruitgang en uitbreiding van de relaties tussen beide Kerken.”
De Paus, die “vele nauwe betrekkingen van vertrouwen en vriendschap aanknoopte met vele orthodoxe hiërarchen”, gelooft, “net als wij, dat een geest van wederzijds vertrouwen en ernst de dialoog onder Christenen moet leiden”.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Publicatiedatum: 6 mei 2014
Laatst bewerkt: 7 mei 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam