• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Dagelijkse overwegingen van Paus Franciscus

Kort na de viering van de heiligverklaringen op van Paus Johannes XXIII en Paus Johannes Paulus II zondag 27 april 2014 heeft het Vaticaan haar website aangepast.

Naast een aantal technische wijzigingen en ook het aanpassen van de lay-out van de site, is één van de opvallende verschillen dat de verzameling "Dagelijkse overwegingen" (de homilieën die de Paus houdt tijdens de H. Mis in de kapel van Santa Martha) nu een eigen plaats hebben gekregen. Voorheen stonden ze ergens terzijde, maar nu worden ze op hetzelfde niveau gepresenteerd als de overige hoofdingangen bij Paus Franciscus, zoals de "Angelus/Regina Caeli"-toespraken, Audiënties, Toespraken etc.

Omdat wij veelal de indelingen en plaatsingen van de website van het Vaticaan proberen te volgen zullen wij, voorzover er vertalingen beschikbaar zijn, deze ook op een dergelijke manier plaatsen. Bij de 'documentselector' in het zoekveld in de kop van de pagina na de keuze "selecteer document" vindt u onder "Heilige Vader" en dan "Paus Franciscus" nu dus ook een ingang "Dagelijkse overwegingen".

Paus Franciscus viert bijna dagelijks in het Domus Sanctae Marthae 's morgens de H. Mis met diverse groepen, meestal medewerkers van het Vaticaan. Daarbij houdt hij een korte homilie over de lezingen of het feest van de dag. Via Radio Vaticana en L'Osservatore Romano zijn samenvattingen gepubliceerd. Het Vaticaan heeft eind mei 2013 bekend gemaakt dat het bij deze samenvattingen zal blijven. Het is een weergave van iets dat in spreektaal is gezegd en waarvan geen uitgeschreven tekst beschikbaar komt (die o.a. geredigeerd zou moeten worden). Het is de wens van de Paus om dit karakter van de H. Mis in een kleine beperkte kring zo te behouden, zowel als ten aanzien van de daarin gehouden homilie.

Tot nu toe hebben we in een apart dossier Overzicht samenvattingen van dagelijkse kleine homilieën van Paus Franciscus de beschikbare vertalingen van samenvattingen, zoals die door de Franstalige editie van zenit.org worden gepubliceerd, gegeven. In de komende periode zullen we deze samenvattingen, die nu nog als "Bericht" op onze site zijn verschenen, overhevelen naar de nieuwe plek.

Publicatiedatum: 30 april 2014
Laatst bewerkt: 1 mei 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam