• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus nodigt Bisschop uit voor milieu-encycliek

Paus Franciscus heeft de Braziliaanse bisschop Erwin Kräutler (74) uitgenodigd mee te werken aan een encycliek over ecologie en de bedreiging van de aarde.

Dat deelde de bisschop van bisdom Altamira-Xingu zaterdag zelf mee aan de Oostenrijkse omroep ORF.

 De Paus heeft Kräutler (74) vrijdag in bijzondere audiëntie ontvangen. Gespreksonderwerpen waren de grondwettelijke rechten van de oorspronkelijke Indiaanse bevolking van Brazilië, de bedreiging van de indio's en van het regenwoud door landbouwmaatregelen en de gevolgen van de mega-stuwdam Belo Monte in de rivier de Xingu. Ook werden voorstellen besproken om het priestertekort tegen te gaan.

De woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi bevestigde in januari dat Paus Franciscus werkt aan een encycliek over ecologie en milieubescherming. De Paus wil zich in het bijzonder uitlaten over de "ecologie van de mens". Een tijdstip van publicatie is er nog niet. Het werk bevindt zich nog in een beginstadium.

Tegenover de ORF zei mgr. Kräutler dat Brazilië na de terugkeer naar de democratie in de jaren tachtig de rechten van indianen in de grondwet heeft verankerd. Grootgrondbezitters en 'agrobusiness' proberen echter deze rechten uit te hollen. Als zij daarin slagen, zou dit het einde van de inheemse volken betekenen.

De bisschop meldde ook dat de bouw van de megastuwdam Belo Monte onder zware politiebewaking plaatsvindt. Het project is verbonden met een verplaatsing van 40.000 vissers en kleine boeren. Dat het project alleen zo te realiseren is, "spreekt al boekdelen", benadrukte Kräutler.

Met het oog op het extreme priestertekort in zijn bisdom zei de uit Vorarlberg stammende missiebisschop dat de Paus "moedige en koelbloedige voorstellen" verwacht. Paus Franciscus benadrukte echter ook dat men van hem "geen recepten kan verlangen".

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Paus Franciscus - Encycliek
Laudato Si
Wees geprezen - over de zorg voor het gemeenschappelijke huis
(24 mei 2015)

Publicatiedatum: 8 april 2014
Laatst bewerkt: 8 april 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam