• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Wonder op voorspraak van Paus Paulus VI erkend

De theologencommissie van de Congregatie voor de Heiligverklaringen heeft een wonder erkend dat toegekend wordt aan Paus Paulus VI . Dat maakt de weg vrij voor een spoedige zaligverklaring. Het advies van de commissie komt drie maanden na dat van de medische commissie. Het gaat om een medisch niet te verklaren genezing, begin jaren negentig in Californië, van een nog ongeboren baby bij wie een ziekte was vastgesteld die belangrijke lichamelijke en verstandelijke beperkingen zou bezorgen.

De artsen adviseerden indertijd de moeder om het kind te laten aborteren. Zij legde het advies echter naast zich neer, overtuigd dat haar geloof haar kind kon redden. De moeder gaf er de voorkeur aan te steunen op de voorspraak van Giovanni Battista Montini ofwel Paus Paulus VI . Tegen de verwachtingen in werd niet één lichamelijk of verstandelijk gebrek bij de pasgeborenen vastgesteld. Men heeft gewacht tot het einde van de pubertijd van het kind om zeker te zijn dat de genezing volledig en definitief was en om dan pas het wonder te erkennen.

De postulator van het zaligverklaringsproces van Paulus VI , Antonio Marrazzo, verklaarde in 2012 bij Radio Vaticana dat het om “een werkelijk buitengewone en bovennatuurlijke gebeurtenis” ging en dat de genezing goed aansluit bij het leergezag van deze Paus.

De unanieme bevestiging door de theologencommissie moet nu nog bevestigd worden door de kardinalen en bisschoppen van het dicasterium, voordat het aan de Paus wordt voorgelegd voor een eindbeslissing. Daarmee kan de zaligverklaring in de komende maanden al plaats vinden.

Het zaligverklaringsproces voor Paulus VI werd in 1993 geopend en in december 2012 tekende de toenmalige Paus Benedictus XVI het decreet waarin zijn de ‘heroïsche deugden’ van zijn voorganger erkend werden, waardoor hij de titel ‘Eerbiedwaardige dienaar Gods’ ontving.

Montini werd in 1897 geboren en al op 22 -jarige leeftijd priester gewijd. In 1937 werd Montini de rechterhand van staatssecretaris Eugenio Pacelli, de latere Paus Pius XII . In 1954 benoemde Pius XII Montini tot aartsbisschop van Milaan. Nadat het conclaaf van 1958 Angelo Giuseppe Roncalli tot Paus Paus Johannes XXIII gekozen had, creëerde deze Giovanni Battista Montini op 15 december 1958 kardinaal-priester.

Bij het net afgekondigde Vaticaans Concilie werd Montini lid van het centraal comité. Nadat Johannes XXIII in 1963 gestorven was, kozen de kardinalen Montini na een conclaaf van nog geen twee dagen tot zijn opvolger.

In 1968 publiceerde Paulus VI de encycliek “H. Paus Paulus VI - Encycliek
Humanae Vitae
Het menselijk leven en geboorteregelingen
(25 juli 1968)
” over de menselijke vruchtbaarheid, waarin hij het verbod om anticonceptie dat zou oud was als de Kerk, opnieuw bevestigde.

Paulus VI overleed in 1978 aan de gevolgen van een hartaanval, die hij kreeg tijdens de Mis ter gelegenheid van de feestdag van de Transfiguratie in de kapel van het Pauselijk buitenverblijf in Castel Gandolfo.

Bron: Medias Catholiques/Vatican Insider/CNA/rknieuws.net

Publicatiedatum: 26 februari 2014
Laatst bewerkt: 26 februari 2014


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam