• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Nederlandse Bisschoppen bemoedigd door Paus Franciscus

ROME (KerkNet/Rkk/Kerknieuws.nl/ANP) – De Nederlandse bisschoppen zijn bijzonder opgetogen over hun ad liminagesprek met Paus Franciscus. Volgens woordvoerster Anna Kruse stak de Paus de Nederlandse bisschoppen een hart onder de riem en bemoedigde hij hen "om vol te houden en blij te zijn". Het gesprek duurde anderhalf uur. “Een bijzonder inspirerende ontmoeting”, aldus Kruse. Tijdens de uitwisseling met de delegatie onder leiding van kardinaal Wim Eijk was er ook aandacht voor de vele kerksluitingen en het seksueel misbruik in de kerk. De ontmoeting was aanvankelijk gepland voor aanstaande woensdag. Wegens de drukke agenda van de Paus vond het onderhoud al vandaag plaats. Het vorige Nederlandse ad liminabezoek had plaats in maart 2004.

‘Kerk kan sleutel geven tot menselijk geluk’

In zijn Paus Franciscus - Toespraak
Bij gelegenheid van het Ad Limina-bezoek van de Nederlandse Bisschoppenconferentie
(2 december 2013)
, die de Paus niet heeft gehouden maar wel op papier heeft meegegeven, spoorde Franciscus de Nederlandse bisschoppen aan om hun stem te laten horen in het publieke debat in het geseculariseerde Nederland. “De Kerk biedt gelovigen niet enkel morele waarden en houdingen, maar zij kan hen ook de sleutel geven tot menselijk geluk en vooruitgang in de samenleving. Christenen zijn geroepen om hun bijdrage te leveren tot die zending. De Kerk moet in de samenleving aanwezig zijn, om de barmhartigheid van God zichtbaar te maken.” Bisschoppen moeten hun best doen om de Kerk aantrekkelijk te maken. Zij moeten gelovigen tevens aansporen tot grotere vrijgevigheid, nu de armoede in Nederland toeneemt. Waar de blik op de ‘transcendente dimensie’ is verdwenen, verarmt de cultuur en raakt zij ontwricht. Uiteindelijk heeft de mens hieronder te lijden, aldus de Paus.

Paus Franciscus moedigt Nederlandse katholieken aan om prioriteit te maken van de vorming van een kritisch oordeelsvermogen. Dit mag echter niet uitmonden in negatieve maatschappijkritiek, maar moet resulteren in een positieve houding ten opzichte van de samenleving. “Het engagement en het getuigenis van de leken in de Kerk en in de samenleving vervullen hierbij een belangrijke rol, die moet worden versterkt.”

Medeleven met slachtoffers van seksueel misbruik

Bisschoppen moeten als geestelijke vaders beschikbaar en toegankelijk zijn voor hun priesters. Franciscus bemoedigde de bisschoppen om zich te bekommeren om hun priesters, ook diegenen die gefaald hebben in hun roeping. Met betrekking tot de bestrijding van het seksueel misbruik, stimuleerde hij de Nederlandse kerkleiders om door te gaan op de ingeslagen weg en de slachtoffers te blijven steunen op weg naar genezing. Hij verzekerde de slachtoffers en hun families ook van zijn gebed. Franciscus prees nog de herontdekking van verschillende wijzen van gebed, en in het bijzonder de eucharistische aanbidding.

Publicatiedatum: 2 december 2013
Laatst bewerkt: 2 december 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam