• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: Jezus' wonden zichtbaar in de gehandicapte

Tijdens het eerste programma-onderdeel van de reis naar Assisi heeft Paus Franciscus een ontmoeting gehad met gehandicapte en zieke kinderen. Er was een korte toespraak voorbereid, maar deze legde hij ter zijde en Paus Franciscus - Toespraak
In de gehandicapten zien we de wonden van Christus
Ontmoeting met gehandicapte en zieke kinderen - Ospiti dellIstituto Serafico, Assisi
(4 oktober 2013)
. Hij sprak over de wonden van Christus, die zichtbaar worden in het bestaan van deze kinderen. "In het Evangelie is er sprake van dat de jongeren Jezus herkenden aan Zijn wonden en daarmee vaststelden dat Hij werkelijk voor hun ogen stond."

"Christus is werkelijk tegenwoordig in het Sacrament en we aanbidden Hem daarin, omdat we weten dat Hij daarin aanwezig is. Met de kinderen hier samen zijn zien wij de wonden van Christus en Hij is daarin werkelijk tegenwoordig. Niet zoals een bericht in de krant, want binnen een paar dagen komen er weer andere berichten en zijn we vergeten waar de voorafgaande over ging." Vervolgens zie hij: "Het is noodzakelijk om de wonden van Christus te zien waar te nemen in deze mensen. En het moet uitgesproken worden dat zij mensen zijn met de wonden van Christus. Net zo als het noodzakelijk is om de aanwezigheid van Christus in het Sacrament, verborgen maar toch aanwezigheid in de eenvoud van het brood, waar te nemen en uit te spreken."

In de toespraak, die voorbereid was en verspreid onder de journalisten, zou Paus Franciscus spreken over de "Cultuur van het opnemen" om deze in de plaats te stellen van de huidige "Cultuur van het uitselecteren", verwijzend naar de mentaliteit om gehandicapte kinderen als ongewenst te beschouwen of zelfs 'gebreken' te ontdekken via prenatale diagnostiek en dan over te gaan tot abortus.

Bron: vatican.va

Zie ook: Programma Assisi-bezoek Paus Franciscus

Publicatiedatum: 4 oktober 2013
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam