• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus overlegt met Raad van Kardinalen over hervormingen Curie

ROME (KerkNet/RadVat/Zenit) – Volgens de Hondurese kardinaal Oscar Andrés Rodriguez Maradiaga is Paus Franciscus tijdens de eerste zes maanden van zijn pontificaat erin geslaagd om het beeld van het Vaticaan bij de publieke opinie aanzienlijk te verbeteren. De Hondurese kerkleider herinnert eraan dat de nadruk tot aan zijn aantreden werd gelegd op schandalen zoals het seksueel misbruik of problemen zoals Vatileaks. Daardoor raakte de hoopvolle boodschap die door de Paus wordt uitgedragen volledig op de achtergrond.

Kardinaal Rodriguez Maradiaga is een van de acht leden van de adviesraad, waarmee Paus Franciscus van 1 tot 3 oktober overlegt. Deze raad, ook wel 'kroonraad' of 'G8' genoemd, staat de Paus bij in het bestuur van de Kerk, maar beschikt slechts over een adviserende functie. Kardinaal Rodriguez Maradiaga vertelt dat tijdens dit eerste overleg de hervorming van de Romeinse curie centraal staat. Met de benoeming van enkele topdiplomaten op sleutelplaatsen, onder wie mgr. Pietro Parolin als nieuwe Staatssecretaris, en de hervormingen bij het bestuur van de bank van het Vaticaan is Paus Franciscus intussen al gestart met zijn hervorming.

Ieder werelddeel heeft z'n vertegenwoordiger. De coördinator van de Raad, tevens vertegenwoordiger van Latijns-Amerika, is de Hondurese kardinaal Óscar Rodríguez Maradiaga, aartsbisschop van Tegucigalpa. Europa wordt vertegenwoordigd door de aartsbisschop van München en Freising, kardinaal Reinhard Marx. De representant van Azië is de Indiase kardinaal Oswald Gracias, aartsbisschop van Bombay, en van Afrika de Congolese kardinaal Laurent Monsengwo Pasinya, aartsbisschop van Kinshasa. Kardinaal Séan Patrick O'Malley, aartsbisschop van Boston, zit in de Raad namens Noord-Amerika en kardinaal George Pell, aartsbisschop van Sydney, namens Oceanië. Het enige lid dat niet aan het hoofd staat van een aartsdiocees is kardinaal Giuseppe Bertello, president van het gouvernement van Vaticaanstad. De secretaris van de G8, zoals de Raad in de Italiaanse media wordt genoemd, is bisschop Marcello Semeraro van Albano.

 

Publicatiedatum: 1 oktober 2013
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam