• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus schrijft open brief aan niet-gelovigen

BRUSSEL (KerkNet/Kipa-Apic) – Paus Franciscus heeft een opmerkelijke Paus Franciscus - Brief
De waarheid is een relatie
Aan Eugenio Scalfari, oud-hoofdredacteur van ‘La Repubblica’
(11 september 2013)
geschreven aan niet-gelovigen. De brief is vandaag gepubliceerd in de 'linkse' Italiaanse krant ‘La Repubblica’. De Paus onderstreept daarin de noodzaak van samenwerking en roept op tot een oprechte en constructieve dialoog. Tegelijk wijst hij op de onlosmakelijke band tussen de moderne en de christelijke cultuur. Franciscus reageert daarmee op twee open brieven van de journalist en atheïst Eugenio Scalfari, die eerder door de krant werden gepubliceerd. Scalfari schreef beide brieven na publicatie van de encycliek ‘Paus Franciscus - Encycliek
Lumen Fidei
Licht van het geloof
(29 juni 2013)
’.

Paus Franciscus schrijft in zijn brief dat de dialoog tussen gelovigen en niet-gelovigen ‘noodzakelijk en kostbaar’ is. Daarbij verwijst hij naar het Tweede Vaticaans Concilie dat de deuren heeft opengezet voor de wereld en een belangrijke impuls gaf om opnieuw een dialoog tot stand te brengen. “De tijd is nu aangebroken voor een dialoog zonder vooroordelen. Voor gelovigen is die ontmoeting met niet-gelovigen geen bijkomstigheid, maar een onmisbare uitdrukking van hun geloof.”

In een antwoord op de vraag van Scalfari of God ook aan niet-gelovigen vergiffenis schenkt voor hun zonden, schrijft de kerkleider dat ook niet-gelovigen niet uitgesloten zijn van de barmhartigheid van God. “De echte zonde bestaat er, ook voor niet-gelovigen, in om hun geweten niet te volgen.” Die optie weerspiegelt zich ook in onze keuze voor goed en kwaad.

Publicatiedatum: 11 september 2013
Laatst bewerkt: 1 oktober 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam