• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: Als de mens niet vader wordt, is hij niet voltooid

“Om volledig, om rijp te worden”, moeten mensen “de vreugde van het vaderschap voelen”, zegt Paus Franciscus. Ook “celibatairen” zijn geroepen “vader” te zijn want “vaderschap, is anderen leven geven”.

In die zin, zijn priesters geroepen tot “pastoraal vaderschap, geestelijk vaderschap … om leven te geven, om vader te worden”. In deze H. Mis sprak de Paus over “het verlangen naar het vaderschap” dat in het diepste van iedere mens geschreven staat. Radio Vaticana geeft uittreksels van zijn homilie.

Een vader die zijn kinderen verdedigt

“Wanneer iemand dat verlangen niet heeft, ontbreekt hem iets. Iets gaat niet”: “om volledig, om rijp te zijn, om het te worden” moeten mensen “ de vreugde van het vaderschap voelen”.

"Celibatairen" blijven niet achterwege : "vaderschap, is anderen leven geven, leven geven, leven geven ... Voor ons zal dat het pastoraal vaderschap, het spiritueel vaderschap zijn: maar het is leven geven, vader worden”.

Als de boom goed is, “is zijn vrucht goed”: “laat hen geen slecht figuur slaan”, benadrukte de Paus en liet de priesters opmerken dat “de bal in hun kamp ligt”.

Hij gaf het beeld van Abraham die de belofte van een nakomelingschap krijgt en om dit verbond te bezegelen, offert hij dieren die hij beschermt tegen roofvogels (Gen. 15, 1-12.17-18a): “het raakt me deze man van 90 jaar te zien met een stok in de hand, hij doet me denken aan een vader die zijn familie, zijn kinderen verdedigt”. Naar dit voorbeeld, gaat het erom “een vader” te zijn “die weet wat het betekent zijn kinderen te verdedigen”.

Zonder vaderschap is het leven maar half

Het vaderschap van priesters ontvouwt zich, zoals dat van elke man, in drie “iconen”: “Abraham die een zoon vraagt, Abraham die met de stok in de hand zijn familie verdedigt, en de oude Simeon in de Tempel die het nieuwe leven ontvangt: hij doet een spontane liturgie, een liturgie van de vreugde ... Aan u, geeft de Heer vandaag zoveel vreugde”.

Paus Franciscus riep de priesters op deze “genade” te vragen: “vader te zijn, vader te zijn. De genade van het vaderschap, van het pastorale vaderschap, van het spirituele vaderschap. Zonden hebben we zoveel ... maar geen kinderen hebben, geen vader worden, is alsof het leven zijn voltooiing niet bereikt: het stopt halverwege”.

Zoals het volk God de priesters “vader” noemt, zo “wil” de Heer “hen, als vaders, met de genade van het pastorale vaderschap”. Maar “het is een genade die de Heer geeft”.

Het vaderschap van een kardinaal

De Paus groette kardinaal Salvatore De Giorgi, die aanwezig was bij de Eucharistieviering, en 60 jaar priesterschap vierde: “ik weet niet wat die dierbare Salvatore gedaan heeft” maar “ik ben zeker dat hij vader was”, merkte hij op en gaf als “teken” van vruchtbaarheid al de priesters die de kardinaal vergezelden.

Tijdens de Paus Franciscus - Audiëntie
De Kerk: tempel van de Heilige Geest
(26 juni 2013)
, bracht de Paus opnieuw eer aan de kardinaal : "zie eens die mooie dienst aan de Kerk: zestig jaar priester en veertig jaar bisschop! Een mooie dienst met een vaderhart, met de goedheid van een vader en met dat vaderhart dat zo veel goed aan de Kerk heeft gedaan”.

In de H. Mis zei de Paus ook met humor, “dat er een kleine groep priesters was die door hem gewijd waren. Een heel kleine groep: meer dan 80! Beeld u in hoevelen hij er gewijd heeft: danken wij hem voor al wat hij voor de Kerk gedaan heeft”.

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Zie ook Overzicht samenvattingen van dagelijkse kleine homilieën van Paus Franciscus

Publicatiedatum: 26 juni 2013
Laatst bewerkt: 30 juni 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam