• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus: De corruptie in de Kerk

“Corrupte” Christenen lijden aan geheugenverlies, zegt de Paus, zij zijn “Gods liefde vergeten" en “doen de Kerk veel kwaad”. Paus Franciscus sprak over drie “figuren” van Christenen in de Kerk – zondaars, corrupte Christenen, heiligen.

“Over zondaars moet niet te veel gesproken worden, want dat zijn we allemaal”, merkte de Paus op. “Wij kennen ons innerlijk en weten wat een zondaar is. En als iemand zich zo voelt, gaat hij naar een geestelijke dokter.”

Alles begint bij de liefde

“Corrupte Christenen" waren ook “zondaars zoals wij", maar zij hebben “een stap verder" gezet : zij hebben zich “in de zonde genesteld en voelen geen nood meer aan God". Of “denken” tenminste “die nood niet te voelen” want “de band met God staat in onze genetische code geschreven”. En omdat ze die niet kunnen negeren, hebben zij zich een speciale god gemaakt: zichzelf”, aldus de Paus.

De wijnbouwers aan wie de wijngaard wordt toevertrouwd, zijn corrupt: zij “voelen zich sterk, autonoom ten overstaan van God”. “Zij hebben de wijngaard ingepalmd; zij hebben de band met de heer van de wijngaard verloren”. Zij hebben “geen nood meer aan God, aan die heer”.

Het grote geheugenverlies

“Corrupte Christenen lijden erg aan geheugenverlies, zij zijn de liefde vergeten waarmee de Heer de wijngaard heeft aangelegd, waarmee Hij hen gemaakt heeft. Zij hebben die band en die liefde verbroken. Zij zijn zichzelf gaan aanbidden.”

Niemand is beveiligd tegen het “gevaar" “corrupt te worden", zo waarschuwt de Paus : “men vindt ze in de Christengemeenschappen en ze doen zoveel kwaad. Jezus spreekt tot wetgeleerden, en farizeeën, die corrupt waren. Hij zegt hun dat zij witgekalkte graven zijn. Zo zijn ook corrupte Christenen in de Christengemeenschappen. Men zegt: oh, hij is een goede Christen, hij behoort tot die broederschap; hij is één van de onzen. Doch helemaal niet: zij zijn er voor zichzelf”.

“Judas begon met een gierige zondaar te zijn, hij eindigde met corruptie", want “de weg van de autonomie is een gevaarlijke weg”, benadrukte de Paus, voordat hij de volgende wens uitte: “Hoe veel kwaad doen corrupte Christenen in de Christengemeenschappen! Moge de Heer ons ervoor behoeden af te glijden op de weg van de corruptie!”.

De genade zich zondaar te voelen

Sprekend over de 50e verjaardag van het overlijden van de zalige Johannes XXIII op 3 juni, “een model van heiligheid”, sprak de Paus ook over “de heiligen”: in de parabel zijn de heiligen “degenen die de pacht opbrengen en zij weten wat hen te wachten staat. Maar zij moeten het doen en zij doen hun plicht. Heiligen zijn zij die de Heer gehoorzamen, die de Heer aanbidden, die de liefde waarmee de Heer de wijngaard heeft aangelegd, niet vergeten zijn. Heiligen in de Kerk. En zoals corrupte Christenen zo veel kwaad doen aan de Kerk, zo doen heiligen zo veel goed”. “Van corrupte Christenen, zegt de apostel Johannes dat zij de antichrist zijn, zij zijn onder ons, maar behoren niet tot ons. Over heiligen, spreekt het woord Gods als over licht: het zijn degenen die voor Gods troon staan, in aanbidding”.

“Vragen wij de Heer vandaag de genade ons zondaar te voelen. Maar werkelijk, zondaar. De genade niet corrupt te worden: zondaar ja, corrupt nee. En de genade de weg van de heiligheid te gaan”, zo besloot de Paus.

Vert. Maranatha-gemeenschap
Bron: zenit.org

Zie ook Overzicht samenvattingen van dagelijkse kleine homilieën van Paus Franciscus

Publicatiedatum: 3 juni 2013
Laatst bewerkt: 5 juni 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam