• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan: Missen van de Paus blijven in privé-sfeer

De ochtendmis die Paus Franciscus dagelijks in de kapel van Casa Santa Marta houdt, zal zijn private karakter behouden. Dat heeft de Vaticaanse woordvoerder pater Federico Lombardi bekend gemaakt. Dat betekent dat ze niet volledig via radio of televisie zullen worden uitgezonden. Ook zullen de teksten van zijn preken niet integraal worden gepubliceerd, maar slechts gedeeltelijk. Het Vaticaan krijgt steeds meer verzoeken om beelden en teksten van de dagelijkse Eucharistievieringen met de Paus.

Er is een snel groeiende belangstelling voor zijn preken, die op sommige sites dagelijks verschijnen als 'de Pauselijke parel van de dag'. Volgens Lombardi heeft de Paus na zorgvuldige overweging besloten het vertrouwelijke en private karakter van de dagelijkse Mis in de kapel, waarbij gemiddeld zo'n vijftig mensen aanwezig zijn, te behouden. Daarbij houdt de Paus vrije preken in het Italiaans. Hoewel hij dat goed beheerst is het niet zijn moedertaal, aldus Lombardi. De integrale tekst moet daarom worden geredigeerd, omdat voor schriftelijke teksten andere criteria gelden dan voor het gesproken woord.

De Paus verkiest voor zijn preken spreektaal. De ochtendpreken zullen daarom in ingekorte en enigszins bewerkte vorm en met citaten door de Vaticaanse krant L'Osservatore Romano worden gepubliceerd. Radio Vaticaan verzorgt uitzendingen met passages uit de preken van de Paus. Toespraken en preken bij openbare gelegenheden zullen als voorheen volledig blijven worden gepubliceerd, aldus Lombardi.

Publicatiedatum: 30 mei 2013
Laatst bewerkt: 30 mei 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam