• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus viert Mis met werklui

Gewoonlijk zijn zij de ‘onzichtbaren’ in het Vaticaan, maar afgelopen vrijdag 22 maart vierde Paus Franciscus onverwacht de ochtendmis met de tuinmannen en schoonmakers die de ministaat verzorgen.

Toen de onderhoudsploegen gekleed in hun oranje veiligheidsvesten, groene overalls en andere werkkleding zich verzamelden voor de ochtendmis van zeven uur, troffen zij de Paus als celebrant, meldt CNS.

“Dat de Heilige Vader voor ons de Mis opdraagt is niet iets dat dagelijks gebeurt”, vertelde afdelingshoofd Luciano Cecchetti na afloop aan Radio Vaticaan.

“Ik draaide me om en keek naar de gezichten van de medewerkers: we hadden allemaal tranen in de ogen.”

Na de Mis was er tijd voor stil gebed. Paus Franciscus voegde zich tussen de aanwezigen, op een plek op de laatste rij van de kapel. Voordat de medewerkers weer naar hun werk gingen werden zij ieder persoonlijk door de Paus begroet.

Bijna alle tuinmannen boden de Paus een rondleiding door de Vaticaanse tuinen aan. “Hij zei geen nee", zei Cecchetti.

De Paus gaf een korte preek over het Evangelie van St.-Jan, waarin een aantal Joodse leiders stenen oprapen waar ze Jezus mee willen stenigen vanwege godslastering.

"Wanneer wij harten van steen hebben, rapen wij stenen en keien op om Jezus Christus mee te stenigen in de gedaante van onze broeders en zusters, in het bijzonder de zwaksten. We moeten onze harten openen om lief te hebben", citeert de Osservatore Romano de Paus.

Naast de tuinmannen en schoonmakers waren ook leden aanwezig van drie religieuze gemeenschappen die in het Vaticaan werken: De Dochters van Liefde van Sint-Vincentius a Paulo, die een gratis kinderkliniek voor de armen bestieren, de Dochters van de Heilige Harten van Jezus en Maria, die zorg dragen voor gepensioneerde nuntii die in het Vaticaan wonen en de Poolse zusters die een Vaticaans magazijn beheren.

Volgens pater Lombardi zou de Paus die dag nog speciale gasten ontvangen: het keuken-, schoonmaak- en administratief personeel van het Domus Sanctae Marthae waar de Paus momenteel verblijft.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Publicatiedatum: 25 maart 2013
Laatst bewerkt: 13 april 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam