• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Mgr. Luca Brandolini: Het Petrusambt wortelt in de Kerk van Rome

De inbezitname van de Biscchopsstoel door de Paus als bisschop van Rome in Sint-Jan-van-Lateranen “belicht de geheel ecclesiologische oorsprong van het Petrusambt, die door Gods voorzienigheid in de Kerk van Rome ligt”, aldus Mgr. Brandolini, vicaris van het kapittel van deze kathedraal.
Op zondag 7 april, Barmhartigheidszondag in het octaaf van Pasen, zal Paus Franciscus celebreren in de Romano Guardini
Glaubenserkenntnis ()
ter gelegenheid van zijn inbezitname van de zetel van Rome. De ritus zal beginnen om 17.30 u, in de “moeder van alle Kerken”, de basiliek Sint-Jan-van-Lateranen.

Excellentie, wat is de betekenis van deze viering?

Mgr. Brandolini – De viering is de oude ritus van de “installatie op de zetel van Rome”. Terwijl de rituelen van de overhandiging van het pallium en de vissersring de universele dimensie van het Pausambt belichten, belicht deze viering de geheel ecclesiologische oorsprong van het Petrusambt, die door Gods voorzienigheid in de Kerk van Rome ligt.

Volgens de Legende over de heilige Franciscus, zou Paus Innocentius III een droom gehad hebben waarin de “arme van Assisië” de basiliek van Lateranen – symbool van de universele Kerk - op zijn schouders droeg. Welke betekenis kan de terugkeer van een nieuwe Franciscus naar Sint-Jan-van-Lateranen hebben, van een Paus die voor het eerst die naam draagt?

Ik geloof dat de Kerk nood heeft aan verjonging omdat zij “semper reformanda” is, zoals [d;4] meermaals herhaalde. Paus Franciscus zal zijn eigen onderscheiding maken over een hervorming van de Kerk, aangepast aan onze tijd, met de gevoeligheid die hij door zijn ervaring als bisschop ontwikkeld heeft.

Wat denkt u persoonlijk van deze Paus?

Ik denk dat hij is wat elke bisschop moet zijn, namelijk om het met de woorden van de heilige Augustinus te zeggen, “Pastor bonus in popolo”, een goede herder te midden van zijn volk.

In de eerste vieringen van Paus Franciscus hebben wij een vereenvoudiging van de ritus gezien. Wat denkt u daarvan als liturgist?

Wij staan helemaal in de lijn van wat de Constitutie over de liturgie, “2e Vaticaans Concilie - Constitutie
Sacrosanctum Concilium
Over de heilige liturgie
(4 december 1963)
”, zegt, “nobele eenvoud” namelijk.

Vert. Sorores Christi
Bron: zenit.org

Publicatiedatum: 4 april 2013
Laatst bewerkt: 11 april 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam