• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Hartelijke afscheid in laatste audiëntie Paus Benedictus XVI

ROME (KerkNet) – Meer dan 100.000 gelovigen, onder wie vele hoogwaardigheidsbekleders, namen woensdagmorgen op het Sint-Pietersplein in Rome afscheid van Paus Benedictus XVI. De Paus stopte bij het oprijden van het Sint-Pietersplein meermaals om kinderen te zegenen. In zijn Paus Benedictus XVI - Audiëntie
Te zuiver, te onschuldig, te heilig - Laatste algemene audiëntie
(27 februari 2013)
dankte hij de pelgrims uit de hele wereld, onder wie ook opvallend veel gelovigen uit zijn geboortestreek Beieren, voor hun talrijke aanwezigheid. Terugblikkend op dit pontificaat zei hij: “De Heer heeft mij steeds geleid sinds ik heb aanvaard om deze zware last op mij te nemen.” Op het einde van zijn toespraak vroeg hij om te bidden voor de kardinalen “die nu de moeilijke taak hebben om een opvolger te zoeken”.

De Duitse Paus sprak zijn waardering uit voor de vele sympathiebetuigingen, de vriendschap en het gebed van gelovigen uit de hele wereld en hij dankte de kardinalen voor hun wijsheid, raadgevingen en hun vriendschap, die bijzonder kostbaar waren voor hem. “Vele gewone gelovigen schreven mij brieven waarin zij getuigden van hun affectie en hun verbondenheid met Jezus Christus. Dat is de Kerk. Zij is geen organisatie of een vereniging met religieuze of humanitaire doeleinden, maar een levend lichaam.”

Tegelijk voegde hij eraan toe: “Tijdens de laatste maanden heb ik ervaren dat mijn krachten mij verlaten. Ik heb God gebeden om mij te leiden om de beste beslissing te nemen voor het welzijn van de Kerk. Ik heb dit besluit in alle sereniteit genomen. Sinds 19 april 2005 heb ik mij steeds in naam van de Heer ingezet. Men heeft niet langer een persoonlijk leven. Maar men ontvangt het leven, door het weg te schenken. Beste vrienden, ik heb de Kerk ook tijdens moeilijke momenten geleid. Laten wij nooit vergeten dat het geloof het belangrijkste is op het pad van de Kerk. Moge God ons nooit verlaten en ons van zijn liefde getuigen.”

Paus Benedictus XVI neemt donderdagmorgen nog afscheid van de kardinalen in de Sala Clementina en hij vertrekt in de vooravond per helikopter naar het Pauselijke buitenverblijf in Castel Gandolfo.

Publicatiedatum: 27 februari 2013
Laatst bewerkt: 1 maart 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam