• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Benedictus XVI ziet af van zijn ambt

ROME (RKnieuws.net) - Paus Benedictus XVI treedt af als Paus op 28 februari. De Paus zegt dat hij niet langer de kracht heeft om zijn pontificaat uit te voeren. Benedictus is 85 en is sinds 2005 Paus van de Katholieke Kerk.
Paus Benedictus XVI heeft zijn Paus Benedictus XVI - Toespraak
Verklaring over het afstand doen van het ambt als Bisschop van Rome, de opvolger van Petrus
(10 februari 2013)
voor de heiligverklaring van de martelaren van Otranto, dat vandaag plaatsvindt. In het Latijn zei hij dat hij niet langer de kracht heeft om de kerk te leiden wegens zijn leeftijd.

"Nadat ik verschillende keren mijn geweten voor God heb onderzocht, ben ik ervan overtuigd dat ik, door mijn leeftijd, niet de krachten heb om op een goede manier het bisschopsambt van de Heilige Petrus aan te sturen. De Paus is in de eerste plaats bisschop van Rome, bij dit ambt hoort ook het pontificaat.

Om dit ambt uit te voeren, is de kracht van het lichaam en van de geest noodzakelijk. Een kracht die de laatste maanden in mij is afgenomen, zodanig dat ik moet erkennen dat ik niet langer in staat ben om het ambt dat mij is toevertrouwd, goed uit te voeren," aldus de kerkleider.

"Om deze reden en, bewust van de zware implicaties van mijn beslissing, verklaar ik uit vrije wil dat ik aftreed als bisschop van Rome, opvolger van de Heilige Petrus.", zei Benedictus XVI.

Volkomen verrassing

Het aftreden van de Paus komt als een verrassing. De woordvoerder van het Vaticaan Frederico Lombardi zei dat zelfs intimi van de Paus niet op de hoogte waren van zijn beslissing.

Lombardi benadrukte op een persconferentie na de aankondiging van Benedictus dat de Paus niet aftreedt door problemen tijdens zijn pontificaat. Benedictus haalde regelmatig de media door zijn controversiele uitspraken over onder meer abortus en homoseksualiteit.

Hij had ook af te rekenen met de vele pedofilieschandalen in verschillende landen. En er was het schandaal VatiLeaks, waarbij zijn butler vertrouwelijke informatie had gelekt.

Na het aftreden van de Paus op 28 februari begint een periode van "sede vacante". "Het pontificaat zal open blijven totdat een opvolger is gekozen", zegt Lombardi. Hij zegt ook te hopen dat de periode tussen het aftreden van Benedictus en het aantreden van zijn opvolger zo kort mogelijk zal zijn.

Lombardi schat dat er eind maart een nieuwe Paus zal verkozen zijn. Op 31 maart viert de Katholieke Kerk Pasen. Alleszins zal Paus Benedictus XVI zelf niet meer deelnemen aan het conclaaf om een nieuwe Paus te kiezen. Hij gaat meteen na zijn aftreden naar zijn zomerresidentie in Rome, om later te verhuizen naar een eigen residentie in het Vaticaan.

4 juli 2010 was Paus Benedictus XVI in Abruzië
en vereerde daarbij de sarcofaag met Paus Celestinus V.
Deze sarcofaag bleef ongedeerd tijdens de aardbevingen
in 2009. Paus Benedictus XVI schonk aan de
sarcofaag de stola, die hij droeg toen hij aan zijn petrinische
dienst begon in 2005. Paus Celestinus V trad na zes maanden
pontificaat af. Paus Benedictus XVI na bijna 8 jaar.

Publicatiedatum: 11 februari 2013
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam