• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Mgr. Leonard: Paus schitterend op intellectueel vlak

BRUSSEL (KerkNet/VRT) - Aartsbisschop André-Joseph Léonard van Mechelen-Brussel was naar eigen zeggen verrast en toch niet verrast door het Paus Benedictus XVI - Audiëntie
De H. Dominicus en het gebed
Castel Gandolfo
(8 augustus 2012)
. Hij omschreef Benedictus XVI als een van de briljantste Pausen van de afgelopen decennia.

"Het was een verrassing toen ik het nieuws vanmorgen vernam”, bekende mgr. Léonard op een persconferentie vanmiddag in de abdij van Bois-Seigneur-Isaac in het Waals-Brabantse Ophain, een deelgemeente van Eigenbrakel (Braine-L'Alleud). Anderzijds herinnerde hij eraan dat de Paus zelf al had aangegeven dat hij zou aftreden mocht hij zich niet meer in staat achten om voort te doen. "Op de synode in oktober vorig jaar hadden we al gezien dat hij zwakker was", zei mgr. Léonard. "Hij liep nogal traag en steunde op een stok. Hij nam toen ook nauwelijks aan de synode deel."

De aartsbisschop van Mechelen-Brussel is erg positief over het pontificaat van Paus Benedictus XVI. "Mijn eerste reactie is er een van grote dankbaarheid voor het grote intellect van de Paus. Hij is een van de briljantste Pausen van de laatste decennia in de geschiedenis van de katholieke Kerk." In dat verband wees hij op de drie encyclieken van de Paus, die hij "groot" noemt, en op de drie boeken die hij heeft geschreven over het leven van Jezus van Nazareth, waarin de aartsbisschop naar eigen zeggen veel inspiratie heeft gevonden. Hij omschreef Benedictus XVI ook als iemand met een "mild en nederig hart", die opviel door zijn discrete en eerbiedige optreden.

Mgr. Léonard wees nog op het verschil in stijl tussen Paus Benedictus XVI en zijn voorganger Johannes Paulus II. In tegenstelling tot zijn voorganger voelde Benedictus zich volgens hem niet op zijn gemak tegenover grote mensenmassa's, maar in privégesprekken was dat net omgekeerd.

Conclaaf

"Nu begint er een periode van ingetogenheid en meditatie voor de stemgerechtigde kardinalen om te luisteren naar de noden van de Kerk vandaag en om te gehoorzamen aan de inspiratie van de heilige Geest om een nieuwe Paus te kiezen voor de katholieke Kerk", zei mgr. Léonard nog. Hij bevestigt dat kardinaal Godfried Danneels als enige Belgische stemgerechtigde kardinaal zal deelnemen aan het conclaaf, dat straks een opvolger voor Paus Benedictus XVI moet verkiezen. "Ik hoop op een nieuwe Paus vóór Pasen", aldus nog de aartsbisschop.

Zie ook de officiële verklaring van de Aartsbisschop: België - Mgr. André-Joseph Léonard
Over het neerleggen van het ambt van opvolger van Petrus
(12 februari 2013)

Publicatiedatum: 11 februari 2013
Laatst bewerkt: 13 februari 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam