• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Koch maakt de balans op van de oecumene

BRUSSEL (KerkNet/Kipa-Apic) – De Zwitserse kardinaal Kurt Koch, die aan het hoofd staat van de Pauselijke Raad ter bevordering van de Eenheid van de Christenen, verwacht op korte termijn geen spectaculaire vooruitgang in de dialoog met de andere christelijke Kerken. “Oecumene vereist veel geduld”, zegt hij in een gesprek, naar aanleiding van de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen.

Koch kondigt aan dat er naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van de Reformatie in 2017 een gemeenschappelijke luthers-katholieke verklaring wordt gepubliceerd. Die krijgt als titel ‘Van conflict tot gemeenschap’ (‘From conflict to communion’). Het document zou toelichting geven over de wortels van het conflict tussen de katholieke en de lutherse gemeenschap en ook een overzicht van de resultaten van 50 jaar dialoog. Of de Reformatie in 2017 ook op het vlak van de wereldkerk wordt gevierd is onzeker. Maar de Duitse katholieke Kerk en andere plaatselijke kerken nemen lokaal zeker deel aan herdenkingen voor de Reformatie.

In de dialoog met de orthodoxe Kerken staan de discussies over synodaliteit en het primaatschap van de paus centraal. Kardinaal Koch: “Ik hoop dat wij eind dit jaar of begin 2014 opnieuw kunnen samenkomen en daar een belangrijke stap vooruit kunnen zetten.”

Publicatiedatum: 24 januari 2013
Laatst bewerkt: 28 januari 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam