• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Benedictus XVI. Angelus. Geestelijke vernieuwing in de Kerk

Jezus Christus herontdekken

Na de Mis in de basiliek van het Vaticaan aan het slot van de synode, leidde Benedictus XVI het angelusgebed aan het venster van zijn bureau. “Wij kunnen nu reeds zeggen dat de inzet voor geestelijke vernieuwing van de Kerk om de geseculariseerde wereld geestelijk te kunnen vernieuwen, sterker uit deze synode gekomen is; en deze vernieuwing zal komen door de herontdekking van Jezus Christus, Zijn waarheid en Zijn genade, Zijn zo menselijk en tegelijk zo Goddelijk gelaat, waarop het transcendente mysterie van God straalt”.

Benedictus XVI schetste de te volgen weg, vertrekkende vanuit de synode: “Wat mij betreft, ik heb de vele elementen ter overweging en de vele voorstellen beluisterd en verzameld, die ik met de hulp van het secretariaat van de synode en van mijn medewerkers zal proberen te ordenen en te verwerken om aan het geheel van de Kerk een organische synthese en coherente aanwijzingen te kunnen bieden”.

Kerkgemeenschap

Voor de Paus was de synode vooreerst “een sterk moment van Kerkgemeenschap”, een ervaring van de “schoonheid Kerk te zijn”, “in deze wereld zoals zij is, te midden van deze mensheid met haar zorgen en hoop”.

Over de “betekenisvolle samenloop” van deze Synode met de 50e verjaardag van de opening van Vaticanum II en dus met het begin van het Jaar van het Geloof, zei de Paus dat “de nieuwe evangelisatie niet onze uitvinding is maar een dynamiek die zich vanaf de jaren vijftig van de voorbije eeuw bijzonder in de Kerk is gaan ontwikkelen, toen duidelijk bleek dat zelfs de landen met een oude christelijke traditie, zoals men zegt “missiegebied” geworden waren.

Hij wijst op de “dubbele zekerheid” die dit elan tot geestelijke vernieuwing ondersteunt: “Enerzijds, is alleen Hij, Christus, het echte nieuwe dat beantwoordt aan de verwachtingen van de mens van iedere tijd en anderzijds moet Zijn boodschap overgedragen worden op een manier die aangepast is aan de veranderde sociale en culturele contexten”.

Vert.: Sorores Christi
Bron: Zenit.org

Publicatiedatum: 28 oktober 2012
Laatst bewerkt: 8 november 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam