• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus roept priesters op samen te werken

BRUSSEL (Kerknet/VIS/RadVat/CNA/CNS) - Geloof en rede, genade en de verdediging van de waarheid, dialoog en evangelisatie vormden de belangrijkste gespreksonderwerpen van de ontmoeting van de paus op dinsdag 24 juli met een groep van ruim vierhonderd priesters uit twee Italiaanse bisdommen. Ook de vorming van de priesters en de belangrijkste pastorale prioriteiten in de wereld van vandaag kwamen tijdens het gesprek aan bod.
De paus stelde tijdens de ontmoeting dat een wereld zonder God naar egoïsme dreigt te verglijden. Hij riep ook op tot een respectvolle dialoog met de andere godsdiensten tegen de achtergrond van de massale migratie en toonde veel begrip voor pastorale moeilijkheden waarmee priesters geconfronteerd worden. Geestelijken moeten volgens de paus daarbij ook durven vertellen dat lijden een positieve realiteit kan zijn. Priesters hebben volgens hem een drievoudige taak: bidden, helen en verkondigen. "Ik geloof dat wij een evenwicht tussen deze drie moeten nastreven en die steeds als doel van onze inzet voor ogen moeten houden." De paus verduidelijkte daarbij dat de verkondiging niet het voorspiegelen van een betere wereld is, maar wel gericht moet zijn op de verkondiging van het Rijk Gods. Pater Federico Lombardi, directeur van de persdienst van de Heilige Stoel, voegde eraan toe dat de paus zijn priesters ook aanspoorde tot trouw aan het Tweede Vaticaans Concilie en de geest ervan.
Nadien blikte de paus met de duizenden gelovigen die naar het kerkje waren toegestroomd terug op 'een bijzonder mooie ontmoeting' en stelde dat hij de priesters daarin vooral had duidelijk gemaakt dat wij samen Kerk vormen en onderstreept had dat iedereen moet samenwerken. Hij voegde er nog aan dat deze vakantie hem de kans geeft om zowel zijn lichaam als geest te laten uitrusten. "Ik kan hier niet alleen de frisse lucht van de Schepper ademen, maar ook die van hartelijkheid en vriendschap."

Zie ook: Priester- en seminaristenontmoetingen met de Paus

Publicatiedatum: 26 juli 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam