• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus vraagt meer bewegingsvrijheid Kerk op Cuba

BRUSSEL (KerkNet) – Paus Benedictus is maandag, in de vooravond, aangekomen op de luchthaven van Santiago de Cuba. Hij bezoekt Cuba nog tot woensdag 28 maart, ter gelegenheid van de vierhonderdste verjaardag van de ontdekking van het wonderbaarlijke Mariabeeld van Virgen de la Caridad van Cobre. Het bezoek vindt plaats op uitnodiging van de Cubaanse regering en de bisschoppen. De kerkleider wil met zijn bezoek een impuls geven aan de katholieke Kerk in Cuba. Paus Benedictus XVI werd op de luchthaven verwelkomd door de Cubaanse president Raul Castro, aartsbisschop Jaime Ortega y Alamino van Havana en de Cubaanse bisschoppen.

De Paus, die op de luchthaven met militaire eer werd ontvangen, Paus Benedictus XVI - Toespraak
Bij aankomst op Cuba
Vliegveld van Santiago de Cuba
(26 maart 2012)
: “Ik draag in mijn hart de gerechtvaardige verwachtingen en wensen van alle Cubanen, waar die ook leven”. De Paus herinnerde aan de bescherming van de godsdienstvrijheid in de Cubaanse grondwet, prees de zorg voor de zwaksten in de samenleving en uitte kritiek op het embargo van de Verenigde Staten, dat al vijftig jaar van kracht is. In tegenstelling tot zijn voorganger Paus Joannes Paulus II, die Cuba 14 jaar geleden bezocht, verwees hij niet expliciet naar de politieke gevangen. Hij drong wel aan op vooruitgang in de relaties tussen Kerk en Staat. De Cubaanse president Raul Castro heeft sinds de machtsovername al verschillende hervormingen doorgevoerd, maar die gaan volgens de Cubaanse Kerk niet ver genoeg.

Volgens ‘Radio Vaticaan’ valt in de hoofdstad Havana en elders waar de Paus op bezoek komt nauwelijks iets te merken van het Pausbezoek. In Cubaanse media was de voorbije dagen wel aandacht voor de komst van de Paus. In het dagblad ‘Granma’, de spreekbuis van het Centraal Comité van de communistische partij van Cuba, verschenen vier artikels over het Pausbezoek. De kritiek van de Paus op het marxisme kwam er nauwelijks aan bod. ‘Granma’ onderstreepte wel dat het land de Paus met respect en gastvrij zal onthalen en vestigde ruim de aandacht op de oproep van het Vaticaan om het embargo tegen Cuba op te heffen.

In tientallen kerken en parochiecentra in Miami en elders bij Cubaanse bannelingen zijn de belangrijkste gebeurtenissen met de Paus in Cuba op grote tv-schermen te volgen. Een delegatie van Cubaanse bannelingen kreeg toestemming om voor het Pausbezoek naar Cuba te reizen. In Cuba zelf wordt getracht om daklozen en Cubaanse dissidenten ver weg te houden van het Pausbezoek, al kondigden de Dames in het Wit aan dat zij bij alle activiteiten met de Paus aanwezig zullen zijn. Cubaanse gelovigen krijgen van de overheid twee dagen vrijaf om de vieringen met de Paus bij te wonen.

Publicatiedatum: 27 maart 2012
Laatst bewerkt: 27 maart 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam