• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Warm onthaal van de Paus door Mexicanen

BRUSSEL (KerkNet) – Duizenden Mexicanen boden (omstreeks middernacht onze tijd) een hartelijk onthaal op de luchthaven van Guanajuata/Leon aan Paus Benedictus, die met typisch Mexicaanse muziek en dans werd verwelkomd. De Paus werd op de luchthaven begroet door de Mexicaanse president Calderon, zijn echtgenote Margarita Zavala en het voltallige episcopaat van Mexico. De Mexicaanse president Calderon, zelf een praktiserend katholiek, onderstreepte de buitengewone betekenis van het Pausbezoek: “Mexico is een volk dat om diverse redenen sterk heeft geleden. Momenteel gaat het land gebukt onder de gevolgen van de financiële en economische wereldcrisis, maar evenzeer het geweld van de misdaadbenden. De voorbije jaren werden wij ook getroffen door aardbevingen en andere natuurrampen. Maar Mexicanen zijn een sterk volk, dat solidair is en stevig is als een rots.” Mexicanen zijn een gelovig volk, dat vrede en rechtvaardigheid wenst en dat groot belang hecht aan het gezin. “Dit bezoek is een gebaar van solidariteit met het Mexicaanse volk. Mexico is fier dat wij het eerste Spaanstalige Latijns-Amerikaanse land zijn waar U te gast bent. In ons land wonen 93 miljoen katholieken. Daarmee zij wij het tweede katholiekste land ter wereld. Maar Mexico is ook het bewijs dat godsdienstvrijheid mogelijk is in een lekenstaat.”

Paus Benedictus XVI zei in Paus Benedictus XVI - Toespraak
Bij aankomst in Mexico
Silao-vliegveld
(23 maart 2012)
, die in het Spaans werd uitgesproken en die regelmatig door het scanderen van ‘Benedicto! Benedicto! ‘werd onderbroken, dat hij als pelgrim van geloof en hoop het land bezocht. Net als de Mexicaanse president verwees ook hij naar het bezoek van Paus Joannes Paulus II, maar evenzeer naar de grote verering voor de Maagd van Guadeloupe, de nationale patrones die wordt vereerd in het populairste bedevaartsoord van Latijns-Amerika. De Paus veroordeelde het geweld waaronder vele Mexicanen dagelijks gebukt gaan. Hij benadrukte het belang van de godsdienstvrijheid, die in de Mexicaanse geschiedenis niet altijd vanzelfsprekend was. Hij vroeg ook aandacht voor de rol van godsdienst in het maatschappelijke leven, die concreet gestalte krijgt in de naastenliefde en de zorg voor de zwakken. Daarna begaf hij zich onder de menigte, om er in het bijzonder vele kinderen persoonlijk te begroeten.

Paus Benedictus XVI gaf eerder op de dag tijdens de vlucht naar Mexico, die bijna veertien uur duurde, een Paus Benedictus XVI - Interview / Column
Interview met de meegereisde journalisten in het vliegtuig van Rome naar Léon/Guanajuato (Mexico)
(fragment)
(23 maart 2012)
. Daarin riep hij op tot een kordaat optreden tegen de drugshandel en het geweld in Mexico en vroeg hij het einde van de drugsoorlog. Daarbij kan ook de Kerk een rol spelen door het geweten van mensen te zuiveren en op te voeden tot morele verantwoordelijkheid. Drugsgeweld kostte in Mexico de voorbije vijf jaar aan 50.000 mensen het leven. Benedictus XVI sprak zich tijdens de persconferentie ook voorzichtig uit voor een democratisering van Cuba. “Het is vandaag duidelijk geworden dat de marxistische ideologie geen antwoord meer kan bieden op de grote uitdagingen van vandaag. Wij moeten in een constructieve dialoog naar nieuwe modellen zoeken.” De Cubaanse minister Bruno Rodriguez van Buitenlandse Zaken weerlegde nog tijdens de vlucht de kritiek van de Paus op het marxisme, al erkende hij dat het ‘sociale en democratische project’ van Cuba nog kan worden verbeterd.

Publicatiedatum: 24 maart 2012
Laatst bewerkt: 12 december 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam