• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Chinese regering wil constructieve dialoog met Vaticaan

BRUSSEL (Kerknet/Zenit) - De Chinese regering heeft al geantwoord op de open brief van paus Benedictus XVI aan de Chinese katholieken. Ze verzekert daarin dat ze niets liever wil dan een 'constructieve dialoog' met het Vaticaan.
In een officiële verklaring van 30 juni, de dag zelf waarop het Vaticaan de brief van de paus publiceerde, dringt woordvoerder Qin Gang van het ministerie van Buitenlandse Zaken bij het Vaticaan erop aan zijn diplomatieke relaties met Taiwan te verbreken en zich niet te bemoeien met Chinese interne aangelegenheden. "Wij nemen nota van de brief van de paus. China is altijd al voorstander geweest van betere relaties met het Vaticaan en heeft al positieve inspanningen in die zin geleverd", aldus Qin Gang. "China wil op de weg van een serene en constructieve dialoog verder gaan om zo een oplossing te vinden voor onze meningsverschillen." De woordvoerder voegt eraan toe dat "het Vaticaan moet breken met zijn zogenaamde diplomatieke relaties met Taiwan en de Volksrepubliek China erkennen als enige wettelijke regering die heel China vertegenwoordigt".

Interne aangelegenheden
Vertegenwoordigers van het Vaticaan hebben eerder al uitgelegd dat het aanvaarden van die voorwaarde in principe geen probleem zou stellen met het oog op de uitbouw van diplomatieke relaties met Peking. De Chinese regering, aldus nog de woordvoerder, vraagt aan het Vaticaan "nooit tussen te komen in de interne aangelegenheden - religieuze inbegrepen - van China". Een van de doelstellingen van de pauselijke brief is precies de erkenning van de wettelijke rol van China en eraan herinneren dat het nooit de bedoeling van het Vaticaan is geweest zich te bemoeien met Chinese politieke kwesties. Woordvoerder Qin Gang eindigde zijn reactie met het uitdrukken van de wens dat "het Vaticaan concrete maatregelen zou nemen en geen nieuwe barrières zou opwerpen".

Patriottische vereniging
Opvallend is ook de reactie van Liu Bainian, de vicevoorzitter van de Chinese patriottische vereniging. Hij begroet de "goede bedoelingen" van Benedictus XVI en spreekt zijn waardering uit voor de liefde en belangstelling van de paus voor de Chinese gelovigen. "Daarmee laat hij een nieuw geluid horen", aldus Liu Bainian. Hij wijst er ook op dat veroordelingen van communisme en socialisme, evenals een oproep tot bestraffing van de leden van de patriottische vereniging ditmaal achterwege bleven.

Cervellera
De Vaticaanse Azië-deskundige Bernardo Cervellera onderstreept dan weer de pauselijke oproep aan de niet-officieel erkende bisschoppen tot erkenning van de Chinese overheid, terwijl de door de overheid erkende bisschoppen worden aangespoord hun angst te overwinnen en in het openbaar hun trouw aan de paus te belijden, opdat 'ondergrondse' en 'patriottische' gelovigen zouden verzoend worden. De paus roept de Chinese Kerk als geheel ook op de samenleving te evangeliseren. Cervellera wijst erop dat de paus nadrukkelijk het recht opeist om bisschoppen te benoemen, "omdat dit een essentieel onderdeel is van de godsdienstvrijheid".

Gebedsdag
In zijn open brief aan de Chinese katholieken stelt paus Benedictus XVI een 'Gebedsdag voor de Kerk in China' in en wel op 24 mei. Die dag is immers de feestdag van de Maagd Maria, Bijstand van de christenen, die vereerd wordt in de bedevaartsplaats Sheshan in Shangaï. "Ik zou willen dat deze dag voor u een dag van gebed voor de Kerk in China zou worden", schrijft de paus. "Ik wil dat de katholieken die dag wereldwijd aan de Heer de gave vragen van de volharding in hun getuigenis. Ze kunnen ervan op aan dat hun vroeger en huidig lijden voor de heilige naam van Jezus en hun vastberaden trouw aan diens plaatsvervanger op aarde uiteindelijk beloond zullen worden, zelfs als alles soms een trieste mislukking schijnt te worden."

Publicatiedatum: 2 juli 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam