• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

De Heilige Stoel reageert op het Cloyne Report over misbruik zaken in Ierland

BRUSSEL (KerkNet/VIS) – Vanmorgen heeft mgr. Ettore Balestrero, de ondersecretaris voor de Relaties met de Staten, Helena Keleher, de zaakgelastigde van de Ierse ambassade in Vaticaanstad, het officiële antwoord van de Heilige Stoel op het rapport van de onderzoekscommissie over de aanpak van seksueel misbruik in het bisdom Cloyne overhandigd. De omstandige brief is gericht aan Eamon Gilmore, de Ierse vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Handel.

Het antwoord van het Vaticaan telt vier onderdelen en opent met een aantal algemene beschouwingen over het ‘Cloyne Rapport’. In een tweede deel gaat de H. Stoel gedetailleerd in op de belangrijkste kwesties die het rapport heeft aangekaart. Daarna wordt omstandig, maar in heel heldere bewoordingen geantwoord op de vragen die de Ierse politieke verantwoordelijken naar aanleiding van de publicatie van het rapport hebben opgeworpen, in het bijzonder op de striemende aanklacht van premier Enda Kelly in het Ierse parlement op 20 juli. Het vierde en laatste deel bevat enkele slotbemerkingen waarin de H. Stoel in niet mis te verstane bewoordingen en met heel veel empathie onderstreept al het mogelijke te doen om het onnoemelijk leed dat bepaalde leden van de Kerk hun minderjarige slachtoffers hebben aangedaan te herstellen en alles in het werk te stellen om een herhaling ervan te voorkomen.

Vertrouwen en samenwerking

In een vanmiddag gepubliceerd communiqué zegt pater Federico Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vaticaan, het volgende over de brief: “Het is een helder gestructureerd document dat alle opgeworpen vragen behandelt door goed geargumenteerde en gedocumenteerde antwoorden te geven en door de vragen tegelijk in een breder kader te plaatsen. Het document bewijst dat de H. Stoel de vragen en de kritiek ernstig en met veel respect heeft bestudeerd en de nodige inspanningen heeft gedaan om een diepgaan en sereen antwoord te geven, zonder te vervallen in nutteloze polemiek, en dat geldt ook voor de antwoorden op de zware beschuldigingen die aan het adres van de hoogste kerkelijke werden geuit.”

Lombardi voegt eraan toe te hopen dat het antwoord zijn eigenlijke doel en het eraan gekoppelde algemene belang mag bereiken, dat wil zeggen een constructieve bijdrage leveren aan de heropbouw van een klimaat van vertrouwen en samenwerking met de Ierse overheid, essentieel voor een efficiënt engagement van zowel de Kerk als de hele samenleving om het hoogste goed, de bescherming van de jeugd, te kunnen garanderen.

De integrale originele tekst (in het Engels) van het antwoord van de H. Stoel op het Cloyne Rapport is na te lezen op de website van het Vaticaan via onderstaande link.

Publicatiedatum: 3 september 2011
Laatst bewerkt: 3 september 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam