• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"Chinabrief van de Paus betekent begin van nieuwe fase in Chinese kerkgeschiedenis"

BRUSSEL (Kerknet) - "De brief van paus Benedictus XVI aan Chinese katholieken is uitzonderlijk positief en kan zelfs ronduit historisch genoemd worden. De brief is zo omvattend, dat er voor de verschillende partijen veel tijd zal nodig zijn om te reageren. Met deze brief zit het Vaticaan op het goede spoor, maar een diplomatieke doorbraak op korte termijn is niet mogelijk", stelt de Vlaamse Chinakenner pater Jeroom Heyndrickx van de 'Ferdinand Verbiest'-stichting in een gesprek met Kerknet.
"De tekst begint met een lange theologische bezinning, die fundamenteel is. De brief geeft een antwoord op een vraag die de Chinese katholieken al geruime tijd verdeelt, namelijk de vraag of men diensten van de patriottische Kerk mag bijwonen. Chinese katholieken op het platteland kregen 25 jaar geleden het advies de diensten van de officieel erkende Kerk niet bij te wonen. Stilaan is het inzicht gegroeid dat deze Kerk niet schismatiek is, maar wel één met de paus - al kan zij deze eenheid moeilijk openlijk belijden. Rome erkent voor het eerst dat er slechts één Kerk is. Chinese katholieken krijgen de toestemming overal diensten bij te wonen. Gelovigen in China hebben op dit signaal gewacht."

Bisschoppen
"Paus Benedictus XVI spreekt tot de Chinese katholieken en hij is niet onheus voor Chinese machthebbers. Maar hij is ook duidelijk: een onafhankelijke Chinese Kerk kan niet, omdat dit strijdig is met de katholieke leer. Het benoemen van eigen bisschoppen, zonder instemming van de paus, kan niet. Dit zijn twee fundamentele inzichten. Belangrijk is de verwijzing naar de patriottische vereniging, hoewel die niet expliciet genoemd wordt. Die bestuurt de Kerk in China feitelijk door tussenkomst in pastorale aangelegenheden en de benoeming van bisschoppen. Daardoor neemt zij de herderlijke taak van de bisschoppen over. Heikel blijft ook het ontbreken van bisschoppen die door Rome benoemd zijn in de Chinese Bisschoppenconferentie en de sterke inmenging en controle van dat orgaan door de overhe id. Af te wachten valt hoe de verschillende partijen reageren en of de pastorale eenheid binnen de ene Chinese katholieke Kerk en de dialoog met de Chinese overheid ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt."

Onzekerheid
Nog volgens pater Heyndrickx toont het weghalen van de brief op Chinese websites de onzekerheid van het bewind: "Ik hoop dat de Chinese overheid niet te snel reageert en enkele maanden nodig heeft om de toedracht van deze brief correct in te schatten. Ik vrees dat een snel antwoord moeilijk positief kan zijn." Pater Heyndrickx is ervan overtuigd dat er met de publicatie van deze brief een nieuwe fase begint in de kerkgeschiedenis van China. Die moet volgens de paus gekenmerkt worden door het streven naar eenheid en verzoening. "Zijn brief is in wezen een oproep tot verzoening. Het tot stand brengen daarvan moet de belangrijkste pastorale prioriteit worden voor de Kerk in China."

Zie ook:

Publicatiedatum: 4 juli 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam