• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus roept op tot verdediging van het gezin

ZAGREB (KerkNet/RadVat/Kathpress) – Paus Benedictus XVI riep gelovigen zondagmorgen tijdens een openluchtmis op om moedig het traditionele gezin te verdedigen, “waarvan de unieke betekenis niet door andere vormen van samenleven kan vervangen worden”. Christelijke gezinnen spoorde hij aan om missionair te zijn: “Meer dan ooit hebben wij nood aan het voorbeeld van christelijke gezinnen. Met een in het huwelijk verworteld gezin kan U de wereld een blijde boodschap verkondigen en tegelijk tonen dat het mogelijk is om zoals Christus zonder voorbehoud lief te hebben.” De kerkleider vroeg de aanwezige ouders om vaak met hun kinderen te bidden en in de Bijbel te lezen. Hij riep ook politici op om het gezin beter te beschermen en te promoten.

400.000 gelovigen woonden zondagmorgen met de Paus de slotviering bij van het Kroatische gezinscongres. Ook duizenden bedevaarders uit Bosnië, Slovenië, Hongarije en Duitsland reisden voor de gelegenheid naar Zagreb om er de eucharistie bij te wonen. Ontelbare gelovigen hadden zich al voor zonsopkomst verzameld in de hippodroom van Zagreb om toch maar een blik van de Paus op te vangen.

Tijdens de afsluitende vesperdienst van zijn bezoek aan Kroatië prees de Paus in de vooravond de legendarische kardinaal Alojzije Stepinac (1898-1960) wegens zijn consequente verzet tegen elke vorm van totalitarisme. Benedictus XVI herinnerde aan zijn heroïsche leven en zijn vaak vergeten moedige verdediging van joden, orthodoxe gelovigen en andere vervolgden tijdens de periode van het Ustachabewind in de Tweede Wereldoorlog. Tegelijk prees hij de moed en de kracht van de Kroatische katholieke Kerk tijdens jarenlange communistische vervolging. “Zelfs zo’n streng regime slaagde er niet in de Kerk in zijn macht te krijgen.” Benedictus bemoedigde de Kroatische Kerk en katholieke gelovigen om antwoorden te zoeken op de nieuwe uitdagingen en om te zoeken naar nieuwe wegen van geloofsverkondiging.

Zie ook: Paus Benedictus XVI bezoekt Kroatië

Publicatiedatum: 5 juni 2011
Laatst bewerkt: 29 juni 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam