• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Nieuwe prefect voor de Congregatie voor de Evangelisatie der Volkeren

BRUSSEL (KerkNet/Zenit) – Paus Benedictus XVI benoemde de Italiaanse bisschop Fernando Filoni (65) tot nieuwe prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren. Hij volgt kardinaal Ivan Dias op, die 75 werd. Filoni is in 1946 in Zuid-Italië geboren. Hij was geruime tijd pauselijke nuntius in Irak en bleef er in 2003 als een van de weinige buitenlandse diplomaten op post. De benoeming impliceert dat hij wellicht al tijdens het volgende consistorie kardinaal wordt.

Aartsbisschop Fernando Filoni was sinds 2007 verantwoordelijk voor de binnenlandse aangelegenheden van het Vaticaan. Daar wordt hij als substituut opgevolgd door Giovanni Angelo Becciu, die de derde belangrijkste functie (na die van paus en staatssecretaris) krijgt toegewezen en zo zijn blitzcarrière binnen de Vaticaanse diplomatie voortzet. De substituut volgt de administratie op van het Vaticaan en heeft dagelijks een overleg met de paus. Daardoor bezit hij ook een grote invloed binnen de Romeinse curie.

Becciu werd in 1948 geboren. In 1972 werd hij tot priester gewijd. Na studies kerkelijk recht trad hij in diplomatieke dienst bij het Vaticaan. In 2001 werd hij nuntius in Angola, Sao Tome en Principe. Als pauselijke nuntius was hij in 2009 in Angola ook gastheer tijdens het pausbezoek aan Afrika. Nog datzelfde jaar benoemde Benedictus XVI hem tot pauselijke nuntius in Cuba.

De Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren werd in 1622 door paus Gregorius XV gesticht. De stichting was destijds noodzakelijk door de ontdekking van Amerika en de oprichting van nieuwe handelsposten in Afrika en Azië. Deze streken waren dankbaar missiegebied voor de verschillende orden en congregaties en al snel werden er ook bisdommen opgericht. Die kwamen allen onder het gezag van de ‘Congregatio de Propaganda Fide’, zoals de congregatie toen officieel heette. Ook de bisdommen in Ottomaans gebied in Zuid-Europa vielen tot de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie onder haar bevoegdheid.

Publicatiedatum: 10 mei 2011
Laatst bewerkt: 11 mei 2011


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam