• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Benedictus XVI: Verschillen in oecumenische dialoog niet negeren

VATICAANSTAD (CNS/RKnieuws.net) - Fundamentele verschillen, met name over de menselijke seksualiteit en het huwelijk, moeten niet worden genegeerd uit angst voor beschadiging van de vooruitgang die is geboekt in de oecumenische dialoog, zei Paus Benedictus XVI tegen Lutheraanse vertegenwoordigers.

“De oecumenische dialoog vandaag kan niet worden gescheiden van de werkelijkheid en het leven in het geloof van onze kerken zonder schade aan de kerken," zei hij tegen een delegatie van de Duitse Evangelische (Lutherse) kerk op 24 januari. De delegatie was in Rome tijdens de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen.

De Paus merkte op dat katholieke bisschoppen en Lutherse vertegenwoordigers in Duitsland betrokken zijn bij bilaterale besprekingen over het thema "God en de menselijke waardigheid." "Dit thema omvat ook, in het bijzonder, problemen die zich onlangs hebben voorgedaan inzake de bescherming en de waardigheid van het menselijk leven, evenals dringende vragen over het gezin, huwelijk en seksualiteit, die niet kunnen weggelaten of genegeerd worden uit angst voor het stilvallen van de oecumenische dialoog” aldus de Paus.

Paus Benedictus zei dat hij hoopte dat "deze belangrijke vragen over het leven geen aanleiding geven tot nieuwe verschillen tussen de kerken, maar dat we samen getuigenis kunnen afleggen aan de wereld en alle mensen."

De Paus zei ook dat hij uitkeek naar de plechtigheden in 2017, want dan is het de 500ste verjaardag van de Reformatie. “Lutheranen en katholieken hebben dan de mogelijkheid om wereldwijd een gemeenschappelijke oecumenische herdenking te vieren en om samen te vechten voor fundamentele vraagstukken. Niet met een triomfalistische houding, maar verbonden door een gemeenschappelijke belijdenis van het geloof in de Ene en Drie-Enige God”, zo zei hij.

Publicatiedatum: 24 januari 2011
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam