• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Chinese zelfgenoegzaamheid legt een hypotheek op de dialoog met het Vaticaan

BRUSSEL (KerkNet) – De manier waarop het achtste congres van de Chinese katholieke afgevaardigden is samengeroepen en verlopen, illustreert slechts de zwakheid en angst van de Chinese overheid. Het toont hoe het regime ernaar streeft om de meest intieme levenssfeer van haar burgers, tot het geweten toe, te controleren. Dat schrijft het Vaticaan in een vandaag verschenen verklaring, die uitermate kritisch is voor het Chinese bewind.

Het Vaticaan stelt daarin onomwonden dat de recente wijding van de bisschop van Chengde zonder goedkeuring van Rome en de recente bijeenkomst van regeringsgezinde kerkleiders, die roomsgetrouwe bisschoppen en priesters desnoods met geweld moesten bijwonen, de dialoog en het klimaat van vertrouwen ernstig hebben aangetast.

Volgens Rome maken deze recente gebeurtenissen duidelijk dat godsdienst- en gewetensvrijheid nog steeds geen ernstige bekommernis zijn voor de Chinese machthebbers. Rome schrijft nog dat het streven naar zelfbeschikking en autonomie strijdig is met de aard zelf van de universele kerk. “Dit is niet de weg die de Kerk van deze grote en nobele natie, met vele grote verwezenlijkingen in zoveel domeinen, moet inslagen.” Rome hoopt op een eerlijke dialoog, waarin beide partijen zich onthouden van dergelijke vijandige acties.

Zie ook dossier China en de Rooms Katholieke Kerk

Publicatiedatum: 17 december 2010
Laatst bewerkt: 18 december 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2020, Stg. InterKerk, Schiedam