• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus vraagt ondernemers te knokken voor jongerenbanen

BRUSSEL (Kerknet/Apic/Imedia) - Paus Benedictus XVI heeft afgelopen zaterdag de ondernemers wereldwijd gevraagd de winst niet te laten primeren op de tewerkstelling, in het bijzonder de jongerenbanen. De paus richtte zich tot de deelnemers aan een ontmoeting in Rome die georganiseerd werd door de jonge ondernemers van Confindustria, de Nationale Confederatie van Italiaanse Industriëlen. Hij onderstreepte de verantwoordelijkheid van de ondernemers, die volgens hem geroepen zijn om een bijzondere bijdrage te leven aan de economische ontwikkeling van de samenleving. Zonder inbreng van ondernemers en bedrijfsleiders zou het sociale welzijn in Italië vandaag "ondenkbaar" zijn, aldus de paus.

Algemeen welzijn
Paus Benedictus XVI herinnerde de jonge Italiaanse ondernemers zaterdag aan de sociale leer van de Kerk. Die stelt onder meer dat het ultieme uitgangspunt van elke economische tussenkomst het algemene welzijn en de bevrediging van de legitieme verwachtingen van de mens moet zijn. "Het menselijke leven en de menselijke waarden zijn en blijven ook vandaag altijd principe én einddoel van de economie." Daarom moet elke onderneming allereerst beschouwd worden al een geheel van personen, die in hun rechten en waardigheid moeten worden gerespecteerd, aldus nog de paus.

Winst
"Ook al erkent de Kerk de terechte waarde van het winstprincipe, toch mag in tijden van zware economische crisis het criterium in de keuze van de ondernemers niet zijn het bevorderen van een grotere winst", stelde paus Benedictus XVI. "Het is noodzakelijk dat de menselijke arbeid opnieuw het terrein wordt waarop de mens zijn eigen mogelijkheden kan realiseren. Het hangt grotendeels van u, ondernemers, af of de gunstigste omstandigheden worden geschapen opdat dit het geval zou zijn."

Jongerenbanen
Dat dit alles niet zo eenvoudig is in een arbeidswereld die gekenmerkt wordt door een sterke en aanhoudende crisis, gaf de paus ruiterlijk toe. "Maar ik ben er zeker van dat jullie, jonge ondernemers, je inspanningen niet zullen sparen om de tewerkstelling, in het bijzonder die van de jongeren, te behouden. Om in vertrouwen hun toekomst te kunnen uitbouwen, moeten jongeren immers kunnen rekenen op een stevige basis voor henzelf en al voor wie hen lief is."
Tot slot drong de paus aan op de noodzaak om voluit het gezin te steunen, om zo te kunnen bijdragen aan de vernieuwing van het sociale weefsel en om de uitdaging die het complexe fenomeen van de globalisering stelt, onvervaard aan te kunnen aangaan.

Publicatiedatum: 26 mei 2007
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam