• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus tot Raad voor de Eenheid: "Oecumene is geen politiek engagement"

De eenheid van de christenen is geen “politiek engagement” dat het mogelijk maakt binnen een gegeven tijdsbestek “akkoorden” te bereiken “die voor iedereen aanvaardbaar zijn”. Het is en blijft een gebed dat in Gods handen ligt. De Paus sprak tot de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Pauselijke Raad ter bevordering van de Eenheid van de Christenen.

“Alhoewel zich nieuwe problematische situaties voordoen of moeilijke punten voor de dialoog, blijft het doel van de oecumenische weg onveranderd, evenals het vaste engagement op die weg voort te gaan”, aldus de Paus. “Het is echter geen politiek engagement waarbij het aankomt op handigheid bij het onderhandelen” of de “bekwaamheid compromissen te vinden” die het binnen een gegeven tijdsbestek mogelijk maken tot “akkoorden” te komen “die voor iedereen aanvaardbaar zijn”.

Voor de Paus “heeft oecumene een tweevoudige beweging”. “Enerzijds de overtuigde, vurige en bestendige zoektocht om volledige eenheid te vinden in de waarheid, om modellen van eenheid te bedenken, om tegenstellingen en schaduwzijden op te helderen. En dit met de noodzakelijke theologische dialoog, doch vooral met gebed en boete, met deze spirituele oecumene die de kern is van iedere weg: de eenheid van de christenen is en blijft een gebed, het gebed is haar woning.”

Benedictus XVI benadrukte ook dat wij “het ogenblik” niet kennen “waarop de eenheid tussen alle volgelingen van Christus verwezenlijkt wordt” en dat wij het niet kunnen kennen “omdat niet wij, maar God de eenheid maakt”. Benedictus XVI haalde de “zeer nauwe banden” voor de geest met de orthodoxe en oosterse Kerken. Met de orthodoxen “zijn we erin geslaagd tot een cruciaal punt van confrontatie en reflectie te komen: de rol van de bisschop van Rome binnen de Kerkgemeenschap”. “De Kerkelijke kwestie was ook de kern van de dialoog met de oosterse Kerken: ondanks vele eeuwen van onbegrip en verwijdering, hebben we met vreugde vastgesteld dat wij een kostbaar gemeenschappelijk patrimonium bezitten.”

Vert. Sorores Christi
Bron: Zenit.org

Publicatiedatum: 18 november 2010
Laatst bewerkt: 21 november 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam