• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus schrijft persoonlijke brief aan de seminaristen

Hilversum (Van onze redactie) 18 oktober 2010 - Opnieuw heeft paus Benedictus XVI het seksueel misbruik van minderjarigen door rooms-katholieke priesters streng veroordeeld. In een Paus Benedictus XVI - Brief
Aan de seminaristen
(18 oktober 2010)
, die vandaag gepubliceerd werd, zegt het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk “diepe schaamte en spijt” te voelen over de schade die werd aangericht door de geestelijken die misbruik pleegden.

Volwassenheid
De persoonlijk getoonzette brief aan de priesterstudenten werd vandaag door het Vaticaan gepubliceerd naar aanleiding van het in juni afgesloten Jaar van de Priester. In paragraaf 6 spreekt de paus over de groei naar menselijke volwassenheid, waarvoor het nodig is dat “hart en ziel, verstand en gevoel en lichaam en ziel” in balans zijn en dat seksualiteit geïntegreerd is in de hele persoon.

Verbijstering
“Seksualiteit wordt banaal en destructief als zij niet geïntegreerd is in de hele persoon. Daar kunnen we vandaag veel voorbeelden van zien in onze samenleving. Onlangs hebben we tot onze grote verbijstering gezien dat enkele priesters hun ambt hebben verminkt door jonge mensen en kinderen te misbruiken. In plaats van mensen naar een grotere menselijke rijpheid te begeleiden en hen tot een voorbeeld te zijn, veroorzaakte hun gedrag grote schade waarvoor wij diepe schaamte en spijt voelen”, aldus Benedictus XVI.

Celibaat
In de brief aan de priesterstudenten neemt de paus het op voor de celibataire levensstaat van rooms-katholieke priesters. “Zelfs het meest laakbare misbruik is niet in staat de priesterlijke missie, die groots en puur blijft, in diskrediet te brengen. Goddank kennen we allemaal voorbeeldige priesters, mannen die gevormd zijn door hun geloof en die ervan getuigen dat een mens in deze staat, en juist in een celibatair leven, een authentieke, pure en rijpe menselijkheid kan bereiken."

Roeping
Benedictus XVI roept de seminaristen op tot waakzaamheid en hun roeping naar aanleiding van de recente gebeurtenissen nogmaals ernstig te onderzoeken “voor het aangezicht van God”.

Publicatiedatum: 18 oktober 2010
Laatst bewerkt: 20 oktober 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2019, Stg. InterKerk, Schiedam