• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Bescheiden verwachtingen over de uitkomst van de Synode

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Maandag, op de eerste werkdag van de Bijzondere Bisschoppensynode voor het Midden-Oosten was de teneur in de toespraken van enkele van de synodevaders die van bescheiden verwachtingen over de uitkomst van de Synode.

Zo zei P. Pierbattista Pizzaballa, de custos van het H. Land, onder meer: ‘We moeten realistisch zijn en niet te veel concrete resultaten van deze synode verwachten. De communio tussen de Oosterse Kerken is meer een wonde dan een realiteit. Er is tijd nodig om deze wonde te genezen. Deze synode zal het begin van het genezingsproces mogelijk maken’.

‘Er zijn vele hete hangijzers. Zonder vrede in het Midden-Oosten zal er geen vrede in de wereld zijn’, stelde mgr. Nikola Eterovic, secretaris-generaal. ‘We moeten geen schrik hebben van de ander maar voor de ander’, zei kardinaal Jean-Louis Tauran over de dialoog met de islam. Hij werd hierin bijgetreden door mgr. Fouad Twal, de Latijnse patriarch van Jeruzalem.

De eerste werkdag startte met een geïmproviseerde, zeer Paus Benedictus XVI - Toespraak
Valse goden moeten ontmaskerd worden
Bij de eerste sessie van de plenaire vergadering van de Synode - In de synode-aula
(11 oktober 2010)
van Paus Benedictus XVI over het lijden van de getuigen van Christus. Hij veroordeelde het geweld dat gepleegd wordt in naam van God.

Na de toespraak van de Paus bracht Antonios Naguib, de patriarch van de Kopten in Alexandrië, de relatio ante disceptationem, het rapport dat zal dienen om de komende debatten van de synode te oriënteren. In het rapport wordt een beeld opgehangen van de situatie van de christenen in het Midden-Oosten.

De synode, die zondag door de Paus werd geopend, duurt tot 24 oktober. Woensdagnamiddag worden de 185 synodevaders toegesproken door rabbijn David Rosen. Donderdag nemen twee moslims plaats op het spreekgestoelte.

Publicatiedatum: 11 oktober 2010
Laatst bewerkt: 20 augustus 2012


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam