• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Andrea: “Bij de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie vertelde mijn catechist mij dat Jezus in de Eucharistie aanwezig is. Maar hoe? Ik zie Hem niet!”

Ja, wij zien Hem niet, maar er zijn vele dingen die wij niet zien en die toch bestaan en wezenlijk zijn. Bijvoorbeeld: wij zien ons verstand niet, toch hebben wij dat. Wij zien onze intelligentie niet en toch hebben wij die.

Met andere woorden: wij zien onze ziel niet en toch bestaat die en wij zien de bewijzen daarvan, omdat wij kunnen spreken, denken, beslissingen nemen, enz.

Wij zien ook, bijvoorbeeld, de elektrische stroom niet, maar toch zien we dat die bestaat; wij zien hoe deze microfoon werkt; wij zien deze lichten.

In één woord, juist de diepste dingen die werkelijk het leven en de wereld ondersteunen zien we niet, maar wij kunnen de bewijzen daarvan zien en voelen. De stroom zien we niet, maar het licht zien we wel. En noem maar op.

En zo ook zien we de verrezen Heer niet met onze ogen, maar wij zien dat waar Jezus is, daar veranderen de mensen, worden ze beter. Er wordt een grotere geschiktheid tot vrede geschapen, tot verzoening, enz.

Dus, wij zien de Heer zelf niet, maar wij zien de bewijzen: zo kunnen wij begrijpen dat Jezus aanwezig is. Zoals ik zei, juist de onzichtbare dingen zijn dieper en belangrijker. Laten we dus de onzichtbare maar sterke Heer tegemoet gaan, Hij helpt ons goed te leven.

Document

Naam: ONTMOETING VAN CATECHESE EN GEBED MET DE KINDEREN VOOR HUN EERSTE COMMUNIE
Tijdens de Bisschoppensynode over de Eucharistie
Soort: Paus Benedictus XVI - Toespraak
Auteur: Paus Benedictus XVI
Datum: 15 oktober 2005
Copyrights: © 2006, Bisdom Haarlem
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam