• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Livia: “Heilige Vader, vóór de dag van mijn Eerste Communie ging ik biechten. Ik heb daarna ook andere keren gebiecht. Maar ik zou je willen vragen: moet ik biechten telkens als ik de Communie ontvang? Ook wanneer ik dezelfde zonden heb gedaan? Omdat ik me realiseer dat mijn zonden altijd dezelfden zijn.”

Ik zou twee dingen zeggen: ten eerste, natuurlijk hoef je niet altijd te biechten voor de Communie, als je geen ernstige zonden hebt gedaan die men zou moeten biechten. Het is dus niet noodzakelijk om te biechten vóór elke eucharistische Communie.

Dit is het eerste punt. Het is noodzakelijk alleen wanneer je een werkelijk ernstige zonde hebt gedaan, wanneer je Jezus diep hebt beledigd zodat de vriendschap is vernietigd en je opnieuw moet beginnen. Alleen in dit geval, wanneer men in “doodzonde” verkeert, namelijk ernstige zonde, is het noodzakelijk te biechten vóór de Communie. Dit is het eerste punt.

Het tweede punt: zoals ik zei, ook al is het niet noodzakelijk om te biechten vóór elke Communie, toch is het zeer nuttig om met een bepaalde regelmaat te biechten. Het is waar: normaalgesproken zijn onze zonden altijd dezelfde, maar wij maken onze huizen schoon, onze kamers, minstens één keer in de week, zelfs als het vuil altijd hetzelfde is. In een schone omgeving kun je opnieuw beginnen; doe je dat niet, dan zie je het vuil misschien niet, maar toch wordt het steeds meer.

Zoiets geldt ook voor de ziel, voor mijzelf; als ik nooit ga biechten, dan wordt mijn ziel verwaarloosd en uiteindelijk ben ik wel tevreden met mijzelf maar begrijp ik niet meer dat ik ook moet werken om beter te worden, dat ik verder moet gaan.

En deze schoonmaak van de ziel, die Jezus ons geeft in het Sacrament van Boete en Verzoening, helpt ons om een alerter geweten te hebben, meer open, en zo helpt het ons ook om spiritueel en als mens te kunnen rijpen.

Daarom twee dingen: biechten is noodzakelijk alleen in geval van een ernstige zonde, maar het is zeer nuttig regelmatig te biechten om de netheid en de zuiverheid van de ziel te bevorderen en dag in dag uit te rijpen.

Document

Naam: ONTMOETING VAN CATECHESE EN GEBED MET DE KINDEREN VOOR HUN EERSTE COMMUNIE
Tijdens de Bisschoppensynode over de Eucharistie
Soort: Paus Benedictus XVI - Toespraak
Auteur: Paus Benedictus XVI
Datum: 15 oktober 2005
Copyrights: © 2006, Bisdom Haarlem
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam