• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Andrea: ”Lieve Paus, wat zijn je herinneringen aan je Eerste Heilige Communie?”

Allereerst wil ik jullie allen bedanken voor dit feest van het geloof dat jullie mij aanbieden, voor jullie aanwezigheid en jullie vreugde. Ik begroet jullie en bedank jullie voor de omhelzing die ik van enkelen onder jullie heb ontvangen, een omhelzing die symbolisch voor jullie allen geldt, natuurlijk.

Wat de vraag betreft, ik herinner me de dag van mijn Eerste Communie heel goed. Het was een mooie zondag in maart 1936, 69 jaar geleden dus. Het was een zonnige dag, de kerk zag er beeldschoon uit, de muziek, er waren zoveel mooie dingen die ik me herinner. We waren ongeveer met 30 jongens en meisjes van ons kleine dorp, dat niet meer dan 500 inwoners telde. Maar in het centrum van mijn blijde en mooie herinneringen ligt deze gedachte – hetzelfde heeft jullie woordvoerder al gezegd –, dat ik begrepen heb dat Jezus in mijn hart is binnengegaan, alsof Hij juist bij mij moest zijn. En met Jezus is God zelf bij mij.

En dit is een gave van liefde die werkelijk meer waard is dan alle andere dingen die het leven kan geven; en zo was ik werkelijk vol grote vreugde omdat Jezus bij mij was gekomen. En ik realiseerde me dat een nieuwe etappe van mijn leven op dat moment ging beginnen – ik was 9 jaar oud –, en dat het voortaan belangrijk was om trouw te blijven aan deze ontmoeting, aan deze Communie.

Ik beloofde de Heer, en dat was het meeste wat ik op dat moment kon beloven: "Ik zou altijd bij Jou willen zijn" en ik heb tot Hem gebeden: “Maar wil Jij vooral bij mij zijn”. Zo ben ik doorgegaan in mijn leven. God zij dank, heeft de Heer mij altijd bij de hand genomen, Hij heeft mij altijd begeleid ook in moeilijke situaties. En zo was deze vreugde van mijn Eerste Communie het begin van een weg die wij samen hebben afgelegd.

Ik hoop dat ook voor jullie allen, de Eerste Communie die jullie hebben ontvangen in dit Jaar van de Eucharistie, het begin is van een levenslange vriendschap met Jezus. Het begin van een weg samen, want door met Jezus te gaan, gaan wij goed en wordt het leven goed.

Document

Naam: ONTMOETING VAN CATECHESE EN GEBED MET DE KINDEREN VOOR HUN EERSTE COMMUNIE
Tijdens de Bisschoppensynode over de Eucharistie
Soort: Paus Benedictus XVI - Toespraak
Auteur: Paus Benedictus XVI
Datum: 15 oktober 2005
Copyrights: © 2006, Bisdom Haarlem
Bewerkt: 7 november 2019

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Inhoudsopgave van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam