• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

DE SLAVERNIJ VAN DE LEUGEN
1e Zondag van de Veertigdagentijd (Jaar B) - Sint Pietersplein

Beste broeders en zusters:

Afgelopen woensdag zijn we de Vastentijd begonnen, en vandaag vieren we de eerste zondag van deze liturgische tijd die de christenen aanzet om zich in te zetten voor een reis ter voorbereiding op Pasen. Vandaag herinnert het Evangelie ons eraan dat Jezus, na gedoopt te zijn in de rivier de Jordaan, gedreven door de Heilige Geest die zich op hem had neergezet om hem te openbaren als de Christus, zich veertig dagen terugtrok in de woestijn van Juda, waar hij de bekoringen van Satan overwon. Vgl. Mc. 1, 12-13 In navolging van hun Meester en Heer gaan de christenen ook geestelijk de woestijn van de Veertigdagentijd binnen om samen met hem "de strijd tegen de geest van het kwaad" aan te gaan.

Het beeld van de woestijn is een zeer welsprekende metafoor voor de menselijke toestand. Het boek Exodus verhaalt de ervaring van het volk Israël dat, nadat het Egypte was uitgetrokken, veertig jaar door de Sinaï-woestijn zwierf voordat het het beloofde land bereikte. Gedurende die lange reis ervoeren de joden alle kracht en volharding van de verleider, waardoor ze het vertrouwen in de Heer verloren en op hun schreden terugkeerden. Maar tegelijkertijd leerden zij, dankzij de bemiddeling van Mozes, te luisteren naar Gods stem die hen uitnodigde om zijn heilig volk te worden.

Als we mediteren op deze Bijbelse bladzijde, begrijpen we dat het, om het leven in vrijheid volledig te realiseren, noodzakelijk is om de beproeving te doorstaan die de vrijheid zelf inhoudt, dat wil zeggen de bekoring. Slechts als hij is bevrijd van de slavernij van leugens en zonde, vindt de menselijke persoon, dankzij de gehoorzaamheid van het geloof die hem opent voor de waarheid, de volle betekenis van zijn bestaan en bereikt hij de vrede, de liefde en de vreugde.

Juist daarom is de Vastentijd een gunstige tijd voor een aandachtige terugblik op het leven in inkeer, gebed en boete. De retraite die, zoals gebruikelijk, plaatsvindt van hedenmiddag tot aanstaande zaterdag hier in het Apostolisch Paleis, zal mij en mijn medewerkers van de Romeinse Curie helpen om bewuster dit karakteristieke klimaat van de Veertigdagentijd binnen te gaan.

Beminde broeders en zusters, terwijl ik u vraag om mij te vergezellen met uw gebeden, verzeker ik u van een gebed bij de Heer, zodat de Vastentijd voor alle christenen een gelegenheid mag zijn tot bekering en een nog moediger aanzet tot heiligheid. Laten we daartoe de moederlijke voorspraak van de Maagd Maria inroepen.

Ná het bidden van het Angelus

Aanstaande zaterdag 11 maart, om vijf uur 's middags, zal een mariale wake worden gehouden in de Aula Paulus VI, georganiseerd door de jonge universiteitsstudenten van Rome. Ook vele studenten uit andere landen van Europa en Afrika zullen eraan deelnemen via radio- en televisieverbinding. Het zal een gunstige gelegenheid zijn om de heilige Maagd te vragen dat het Evangelie nieuwe wegen opent tussen de volkeren van Europa en Afrika. Beste jongeren, ik verwacht jullie in groten getale.

{...}

(Begroeting in het Spaans)

Ik groet van harte de Spaanssprekende pelgrims die aanwezig zijn bij het Angelus-gebed, in het bijzonder de leerlingen van de school "Gredos San Diego" uit El Escorial, en de gelovigen van de parochies van Nuestra Señora de la Merced uit Burriana, en Santísima Trinidad uit Castellón. Ik nodig u uit om deze Vastentijd te beleven door het vasten, gebed en de aalmoes, als een innerlijke pelgrimstocht naar Jezus Christus, die de bron van barmhartigheid is. Ik wens u allen een heilige Vastentijd.

{...}

Document

Naam: DE SLAVERNIJ VAN DE LEUGEN
1e Zondag van de Veertigdagentijd (Jaar B) - Sint Pietersplein
Soort: Paus Benedictus XVI - Angelus/Regina Caeli
Auteur: Paus Benedictus XVI
Datum: 5 maart 2006
Copyrights: © 2006, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk / Nederlandse Bisschoppenconferentie
© 2021, Vert. uit Spaanse vertaling: W.J.G.A. Veth pr.; alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 26 februari 2021

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen dossiers gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam