• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Dierbare broeders en zusters, goedendag!

Wanneer we de Bijbel lezen, vinden we voortdurende gebeden van allerlei slag. Tevens vinden we er een boek dat uitsluitend uit gebeden bestaat. Dit boek is voor veel biddende mensen een vaderland, een oefenschool en woning geworden. Het gaat over het Boek Psalmen. 150 psalmen om te bidden.

Het is onderdeel van de wijsheidsboeken. Het leert over “hoe bidden” vanuit de ervaring van het gesprek met God. In de Psalmen vinden we alle mogelijke menselijke gevoelens die ons leven kleuren: vreugde, droefheid, twijfel, hoop, bitterheid. De Katechismus zegt dat elke psalm spreekt “op zo’n sobere wijze dat hij in feite gebeden kan worden door mensen in alle omstandigheden en in alle tijden”; Catechismus-Compendium, Catechismus van de Katholieke Kerk (15 aug 1997), 2588 Door de Psalmen te lezen en te herlezen leren we de taal van het gebed. God Vader heeft ze inderdaad, bij middel van zijn Geest, geïnspireerd in het hart van koning David en andere bidders, met het doel aan elke man en aan elke vrouw te leren hoe Hem te loven, te danken en te smeken, hoe Hem te aanroepen in vreugde en verdriet, hoe Hem het wonder te vertellen van zijn werken en van zijn Wet. Samenvattend: de Psalmen zijn het woord van God waarvan wij mensen gebruik maken om met Hem te spreken.

In dit boek ontmoeten we geen ongrijpbare mensen, abstracte personen, lui die gebed doen verwarren met kunstzinnige of vreemde ervaring. De Psalmen zijn geen teksten die aan de schrijftafel werden bedacht. Het zijn, vaak dramatische, smeekbeden die aan het werkelijk bestaan ontspringen. Om ze te bidden volstaat het te zijn wie we zijn. We mogen nooit vergeten dat wij, om goed te bidden, moeten zijn zoals we zijn, niet gemaakt. Men moet de ziel niet opsmukken om te bidden. “Heer, zo ben ik” en verder naar de Heer gaan zoals we zijn. Met het schone en ook met het lelijke dat niemand weet dan wij alleen, vanbinnen. In de Psalmen horen we de stemmen van bidders van vlees en bloed, wier leven, zoals dat van iedereen, boordevol is met problemen, vermoeidheid en onzekerheid. De Psalmist spreekt dit lijden niet tegen: hij weet dat het bij het leven hoort. In de Psalmen echter verandert het lijden in vragen. Van lijden naar vragen.

Document

Naam: GEBED 10. - HET GEBED VAN DE PSALMEN (1)
Catechese reeks over het gebed - Aula Paulus VI
Soort: Paus Franciscus - Audiƫntie
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 14 oktober 2020
Copyrights: © 2020, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk / Nederlandse Bisschoppenconferentie
Vert. uit het Italiaans: Marcel De Pauw MSC; alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 5 november 2020

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam