• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Geliefde broeders en zusters, goedendag!

Vandaag gaan we verder met de catechese over het gebed. We hebben die onderbroken voor de catechese over de zorg voor de schepping. Bij deze herneming ontmoeten we een van de meest boeiende persoonlijkheden uit de hele Heilige Schrift: de profeet Elia. Hij overstijgt de grenzen van zijn tijd en we kunnen zijn aanwezigheid bespeuren in enkele episodes van het Evangelie. Bij de gedaanteverandering verschijnt hij aan Jezus samen met Mozes. Vgl. Mt. 17, 3 Jezus verwijst naar zijn persoon om het getuigenis van Johannes de Doper te bevestigen. Vgl. Mt. 17, 10-13

In de Bijbel verschijnt Elia plots, op een geheimzinnige wijze, afkomstig uit een klein volstrekt onbetekenend dorp. Vgl. 1 Kon. 17, 1 En uiteindelijk zal hij onder de ogen van zijn leerling Elisa hemelwaarts verdwijnen op een wagen van vuur. Vgl. 2 Kon. 2, 11-12 Het is dus iemand zonder een nauwkeurige oorsprong en vooral zonder een einde, ten hemel gevoerd. Daarom werd zijn terugkeer verwacht, als voorloper, vóór de komst van de Messias. De terugkeer van Elia werd dus verwacht.

De Schrift stelt ons Elia voor als de man van het glasheldere geloof. In zijn naam – die wellicht betekent: Jahweh is God - ligt het geheim van zijn zending besloten. Dat zal zo heel zijn leven blijven. Hij is een totaal onkreukbare persoon, onbekwaam tot kleinzielige afspraakjes. Zijn symbool is het vuur, beeld van de zuiverende macht van God. Hijzelf zal als eerste zwaar op de proef gesteld worden. Maar hij blijft trouw. Hij is het voorbeeld voor alle gelovigen die bekoringen en pijnen kennen, maar niet tekortschieten tegenover het ideaal waarvoor zij geboren werden.

Document

Naam: GEBED 9. - HET GEBED VAN ELIA
Catechesereeks over het gebed - Aula Paulus VI
Soort: Paus Franciscus - Audiƫntie
Auteur: Paus Franciscus
Datum: 7 oktober 2020
Copyrights: © 2020, Libreria Editrice Vaticana / Stg. InterKerk / Nederlandse Bisschoppenconferentie
Vert. uit het Italiaans: Marcel De Pauw MSC; alineaverdeling en -nummering: redactie
Bewerkt: 5 november 2020

Referenties naar dit document

 
Geen documenten gevonden!
 
Geen berichten gevonden!

Opties

Internetadres
Print deze pagina
Dit document bestellen
Startpagina van dit document
Referenties naar dit document
Referenties vanuit dit document
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2021, Stg. InterKerk, Schiedam